Sabies que la alimentació pot influir en el funcionament i la protecció del teu cervell? Una dieta equilibrada i saludable és fonamental per la nostra salut en general i, també, pel nostre bon funcionament cognitiu. En aquesta secció trobaràs consells sobre nutrició i com pot beneficiar el nostre cervell.
La dieta incideix directament en el descans perquè allò que aportes a través de la dieta al teu organisme tindrà una repercussió clara en el desenvolupament de molècules inflamatòries, antioxidants i immunomoduladores, entre d'altres.
Llegir mésLes espècies vegetals exerceixen un paper protector d'algunes patologies gràcies al seu efecte antioxidant, antiinflamatori i digestiu, entre d’altres.
Llegir mésTots els olis tenen la mateixa quantitat de greix. Si un oli és millor que un altre, és degut a la qualitat d'aquest greix i a la presència d'altres substàncies.
Llegir mésEl cafè conté més de 1.000 substàncies químiques. Entre elles, els polifenols i components bioactius, que juguen un paper en l’associació entre el consum de cafè i la prevenció de malalties cròniques.
Llegir mésLa xocolata, i en particular la pasta de cacau, destaca per la seva gran quantitat de polifenols, uns components amb activitat antioxidant.
Llegir mésEl més destacat dels tomàquets és el seu contingut en licopè, un pigment antioxidant que és el responsable del color vermell i taronja d’algunes fruites i hortalisses i la concentració del qual en el nostre organisme depèn de la ingesta que fem d’aquest aliments.
Llegir mésLa majoria dels factors de risc de la hipertensió estan relacionats amb els hàbits de vida. Per aquest motiu, per prevenir-la és necessari portar una alimentació saludable, fer activitat física, evitar el consum de tabac i l’estrès.
Llegir mésMés varietat d'aliments d'origen vegetal és sinònim d'una microbiota més saludable
Llegir mésEntre alimentació i cervell hi ha una estreta relació. Una dieta mal planificada i desequilibrada pot acabar manifestant-se en sensacions de cansament, nerviosisme, mal humor, falta de concentració i fins i tot depressió o trastorns del son.
Llegir mésLes crucíferes o brassicàcies, com es coneixen actualment, són una família de plantes en la qual trobem una gran varietat d’hortalisses com la col, les cols de Brussel·les o la coliflor. Tenen moltes propietats saludables i amb un gran valor nutricional i, a més, ajuden a la prevenció de determinades patologies com són alguns tipus de càncer.
Llegir mésSovint els dinars i sopars de Nadal solen ser més copiosos i, per tant, més calòrics de l’habitual. Tot i això, i encara que sembli impossible, podem gaudir d’aquestes festes sense perdre els hàbits d’alimentació saludable, tenint en compte algunes recomanacions.
Llegir mésPer totes les seves virtuts, la carbassa i el moniato són aliments ideals en totes les edats.
Llegir mésEl tipus d’àcid gras omega-3 que es relaciona amb un bon funcionament del cervell és l’àcid docosahexaenoic (DHA), que només es troba en el peix blau.
Llegir mésLa distinció entre carn vermella i carn blanca es basa en el contingut en mioglobina, una proteïna que conté ferro i que li dona el color vermell característic.
Llegir mésLes fruites ens aporten una gran quantitat de vitamines, minerals, aigua, fibra i altres substàncies beneficioses com els antioxidants.
Llegir mésSegons l’OMS, s’han de consumir com a mínim dues racions de vegetals al dia, i una d’aquestes ha de ser fresca.
Llegir mésEs recomana el consum de llegums de 3 a 4 cops per setmana com a mínim.
Llegir mésEl fòsfor juga un paper rellevant en el creixement, desenvolupament i manteniment del cervell.
Llegir mésEls fruits secs s’associen amb una disminució de la mortalitat i amb una reducció del risc de patir malalties cardiovasculars.
Llegir mésLa carxofa és una verdura d’origen Mediterrani i es cultiva majoritàriament en els països d’aquesta regió, ja que requereix climes suaus: no resisteix ni el fred intens ni la calor extrema.
Llegir més
Arriba el fred i les carbasses comencen a guanyar protagonisme en els plats i les festes. La carbassa cultivada en el territori nacional arrenca el seu conreu el setembre i dura fins a l'abril aproximadament.
Llegir mésHi ha un grup de vitamines que tenen un paper decisiu en el correcte funcionament nerviós i cerebral: les del grup B.
Llegir més
El porro és un bulb que forma part de la família de l'all i la ceba. El podem trobar tot l'any però és una verdura d'hivern molt resistent al fred, on en aquesta estació tindrà un sabor més intens i una mida més gran.
Llegir més
Les verdures crucíferes es recol·lecten majoritàriament a la temporada d’hivern i són famoses per aportar substàncies beneficioses per a la salut.
Llegir més
La taronja és una fruita que pertany a la gran família dels cítrics. Aquesta és originària de la Xina i es cultiva en les estacions d’hivern i tardor. Per poder obtenir el màxim de nutrients es recomana consumir la taronja sencera, ja que en fer un suc, no s’ingereix la polpa que conté la fibra.
Llegir més
Tots sabem que l'aigua és un dels aliments o nutrients més importants que hi ha i, sí, també ho és per al nostre cervell.
Llegir més
El sucre, sota forma de glucosa, és un dels recursos més importants d’energia per l’activitat de les cèl·lules del nostre organisme, en general, i per les cèl·lules del cervell, les neurones. Aquest òrgan consumeix aproximadament el 20% de les energies que es deriven del sucre de tot l’organisme.
Llegir més
La sal és la principal font de sodi de la nostra dieta. A més de la sal que utilitzem per cuinar o condimentar, són nombrosos els aliments processats que comprem que contenen una quantitat elevada de sal.
Llegir més
El consum de fruits secs té un efecte positiu sobre el risc de malaltia cardiovascular ja que millora els nivells de colesterol i la pressió arterial.
Llegir més
La dieta mediterrània és un model alimentari reconegut per la comunitat científica internacional com un patró d’alimentació dels més equilibrats i saludables. Així ho va manifestar la UNESCO en incloure-la a la llista del Patrimoni Immaterial de la Humanitat.
Llegir més