Sleep

Et costa dormir a causa de l'al·lèrgia?


Amb la primavera s'acosta un dels problemes més típics d'aquestes dates: la rinitis al·lèrgica. Has notat que et lleves amb el nas tapat o esternudes quan intentes dormir? Sens dubte, les al·lèrgies són molt empipadores i impacten directament en el descans.

S'estima que entre el 20% i el 40% de la població mundial pateix rinitis al·lèrgica. Els símptomes inclouen esternuts, picor o secreció nasal, vertigen i ulls plorosos o llagrimeig. I per a moltes persones, també l'insomni1. De fet, les persones amb al·lèrgies tenen més del doble de probabilitats de patir insomni que les que no en tenen2.

Com afecten el descans les al·lèrgies?

Els al·lèrgens irriten les membranes de la mucosa nasal i provoquen símptomes que afecten la capacitat per respirar amb facilitat. Aquests símptomes tendeixen a empitjorar a la nit, dues raons per les quals les al·lèrgies habitualment condueixen a una mala qualitat del son.

Sense un bon descans nocturn et sentiràs cansat i rondinaràs l'endemà3. Sentir-te cansat pot perjudicar el teu rendiment educatiu i laboral4, cosa que afectarà negativament la teva salut i benestar. A més, dormir malament també augmenta l'ansietat i l'estrès, fet que fa que sigui més difícil agafar el son5.

Les al·lèrgies no només afecten l’inici del son, sinó que també interfereixen en la capacitat per mantenir-lo al llarg de la nit. Les persones al·lèrgiques poden despertar-se a causa d'un nas congestionat, esternuts o un atac de tos. Amb el temps, aquesta privació del son induïda fa que algunes persones depenguin de fàrmacs per al son6.

Quina mena de trastorns del son poden provenir de les al·lèrgies?

La rinitis al·lèrgica fa que les persones que la pateixen siguin significativament més propenses de patir problemes relacionats amb el son7, entre els quals s'inclouen:

  • Insomni
  • Dificultat per agafar el son
  • Dificultat per mantenir el son
  • Roncs
  • Més risc de patir apnea obstructiva del son (AOS)
  • Mala eficiència del son
  • Somni insuficient

Els problemes no acaben quan ens llevem. A causa d'una mala qualitat de son, és més probable que ens costi llevar-nos8, ens sentim cansats al llarg del dia i, a més, tinguem mal de cap (cefalees) i sinusitis matutines. A més, per a algunes persones la dificultat per dormir pot derivar en trastorns del son més greus, com enuresi nocturna (orinar involuntàriament mentre dormim), son inquiet i diverses formes de trastorns respiratoris del son.

Dormir malament pot ser especialment perjudicial per als nens, ja que es relaciona amb la pèrdua de dies lectius al col·legi o institut9, problemes del comportament, dificultat per memoritzar contingut o concentrar-se i, fins i tot, un empitjorament del coeficient intel·lectual10.

Consells per dormir millor amb al·lèrgies

Dormir amb al·lèrgies pot ser difícil, però és possible. Aquí et donem 7 tips per fer front a les al·lèrgies i descansar millor.

  • Utilitza un purificador d'aire

Els purificadors d'aire11 ajuden a netejar l'aire del dormitori d'al·lèrgens domèstics comuns com floridura, àcars, caspa de mascotes i, fins i tot, pol·len portat de l'exterior.

  • Tanca portes i finestres

Per mantenir els al·lèrgens fora i lluny del dormitori.

  • Mantingues els mobles tan lliures de pols com sigui possible

Evita cortines pesades i mobles entapissats al dormitori. Fes servir teles gruixudes per als llençols i fundes de coixins per impedir que la pols quedi atrapada. Evita els objectes que agafin pols fàcilment, com ara els animals de peluix o les flors falses.

  • Mantingues els animals de companyia fora del dormitori

El pèl i la caspa de les mascotes són dos al·lèrgens comuns. Proveeix-les d’un llit còmode fora del dormitori.

  • Canvia la rutina d'higiene

Després de passar temps a l'aire lliure, especialment durant els dies amb nivells alts de pol·len, treu-te la roba quan entris a casa i renta-la. Eixugar la roba fora, al patí o balcó, també augmenta la possibilitat que s'ompli d'al·lèrgens.

  • Dutxa’t o banya’t abans d’anar-te’n al llit

Ajuda a eliminar el pol·len.

  • Demana una visita amb el teu metge de referència

Amb ell podràs analitzar les opcions de tractament per al tipus d'al·lèrgies que tinguis. Hi ha medicaments de venda lliure, receptats i, a més, canvis en l'estil de vida que poden facilitar-te un descans saludable.

Referències:

  1. A.D.A.M. Medical Encyclopedia. (2020, 2 de febrer). Allergic rhinitis. Recuperat el 12 de novembre de 2020 de https://medlineplus.gov/ency/article/000813.htm.
  2. Léger, D., Annesi-Maesano, I., Carat, F., Rugina, M., Chanal, I., Pribil, C., El Hasnaoui, A., & Bousquet, J. (2006). Allergic rhinitis and its consequences on quality of sleep: An unexplored area. Archives of internal medicine, 166(16), 1744–1748. https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/410859.
  3. National Heart, Lung, and Blood Institute. (n.d.). Sleep deprivation and deficiency. https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/sleep-deprivation-and-deficiency.
  4. Alhola, P., & Polo-Kantola, P. (2007). Sleep deprivation: Impact on cognitive performance. Neuropsychiatric disease and treatment, 3(5), 553–567. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19300585/.
  5. Han, K. S., Kim, L., & Shim, I. (2012). Stress and sleep disorder. Experimental neurobiology, 21(4), 141–150. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23319874/.
  6. Stein, M. D., & Friedmann, P. D. (2005). Disturbed sleep and its relationship to alcohol use. Substance abuse, 26(1), 1–13. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16492658/.
  7. Leger, D., Bonnefoy, B., Pigearias, B., de La Giclais, B. & Chartier, A. (2017). Poor sleep is highly associated with house dust mite allergic rhinitis in adults and children. Allergy Asthma Clin Immunol. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5558653/.
  8. Liu, J., Zhang, X., Zhao, Y., & Wang, Y. (2020). The association between allergic rhinitis and sleep: A systematic review and meta-analysis of observational studies. PloS one, 15( 2), e0228533. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32053609/.
  9. Lyytikäinen, P. , Lallukka, T. , Lahelma, E. & Rahkonen, O. (2011). Sleep problems and major weight gain: a follow-up study. Int J Obes, 35( 1). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20531352/.
  10. Jean-Louis, G., Zizi, F., Clark, L. T., Brown, C. D., & McFarlane, S. I. (2008). Obstructive sleep apnea and cardiovascular disease: role of the metabolic syndrome and its components. Journal of clinical sleep medicine: JCSM: official publication of the American Academy of Sleep Medicine, 4(3), 261–272. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2546461/.
  11. Rössner, S., Lagerstrand, L., Persson, H. E., & Sachs, C. (1991). The sleep apnoea syndrome in obesity: risk of sudden death. Journal of internal medicine, 230(2), 135–141. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1865165/.