Nutrition

Els bolets, un regal de tardor baix en calories i ric en fibres i minerals


Consell elaborat per la Dra. Eulàlia Vidal, coordinadora del consell assessor de nutrició i salut d’Ametller Origen

La tardor és època de bolets, i dins d’aquests trobem una gran varietat: rovellons, pinetells, cama-grocs, rossinyols, trompetes de la mort, ceps, etc.

Saps en quin grup d’aliments hem d’incloure aquest fong? Alguns diuen que els bolets són rics en proteïnes i, per tant, una alternativa a la carn. D’altres diuen que són verdures i d’altres que són un grup a part. Per sortir de dubtes, t’expliquem el seu valor nutricional en estat fresc:

  • Aigua: tenen un contingut semblant a les hortalisses, al voltant d’un 90-95%. És per això que quan cuinem els bolets, el seu volum es redueix.
  • Proteïnes: tot i que més d’una vegada s’ha dit que els bolets tenen un contingut proteic com el de la carn, cal anar amb compte, ja que aquest valor és quan estan en la seva forma seca. Un bolet fresc conté al voltant de 2 a 3 g de proteïna; potser una mica més que la resta d’hortalisses, però no gaire més.
  • Carbohidrats: no podem dir que els bolets siguin una gran font d’energia, ja que els seus carbohidrats es troben majoritàriament en forma de fibra. Tot i així, cal destacar que es tracta d’un component molt interessant que ens ajuda a millorar la microbiota intestinal i a la vegada ajuda a regular el trànsit intestinal.
  • Greix: els bolets tenen molt poc greix, aspecte en el qual s’assemblen molt a les hortalisses.
  • Minerals: el seu contingut en minerals no és menyspreable. En destaquen el fòsfor i el seleni, que contenen en quantitats superiors a les hortalisses. En el cas del seleni, en tenen de tres a quatre vegades més.
  • Vitamines: presenten una composició similar a la resta de vegetals. Tenen vitamina B1, vitamina B2, vitamina B3. Per contra, no contenen vitamina B12 i el seu contingut en vitamina C és baix.

Amb totes aquestes característiques, podem classificar els bolets a nivell nutricional dins del grup de les hortalisses.

Gaudeix d’aquest aliment ara que és temporada i enriqueix els teus plats amb gustos i textures diferents!