Sleep

Com dormir millor al Nadal


Dormir bé durant les festes de Nadal no és tan fàcil com podria semblar. Els excessos, els canvis de rutina i l’estrès produït per l’increment de compromisos socials pot afectar la qualitat i quantitat del nostre son.

Els menjars pesats i abundants, especialment durant la nit, poden dificultar la conciliació del son1, mentre que el consum de begudes alcohòliques es relaciona amb un son fragmentat i poc reparador2. A més a més, el fet de barrejar dies lectius on ens hem de llevar d’hora amb dies festius on allarguem les celebracions fins a la matinada pot portar a alteracions del nostre ritme circadiari3.

D‘altra banda, la gran quantitat d’esdeveniments socials, compra de regals, decoració nadalenca, cuinar o organitzar activitats pels nens poden acabar generant estrès. L’estrès és un dels principals causants de problemes de son3. Quan estem estressats, segurament notem dificultats per conciliar el son i ens despertarem més vegades durant la nit, amb dificultats per tornar-nos a adormir. De fet, s’ha demostrat que nivells elevats d’estrès influeixen en l’estructura del nostre son, disminuint el temps que passem en son profund i augmentant els despertars mentre estem en son REM4. De la mateixa manera, un mal descans ens pot fer menys tolerants a l’estrès, reduint la nostra vitalitat i ganes de gaudir els moments en família.

Com hem vist, hi ha múltiples factors que poden alterar el nostre son durant les festes de Nadal. Tot i així, podem aplicar una sèrie d’hàbits saludables que preservaran la qualitat del nostre son. A continuació, et deixem alguns consells que et poden ser d’utilitat.

  1. Planeja amb temps els esdeveniments, àpats, regals, viatges, etc. Això t'ajudarà a reduir l'estrès i la fatiga, evitant que perjudiqui la qualitat del teu son.
  2. Procura seguir una dieta equilibrada i no excedir-te menjant durant les celebracions.
  3. Vigila la quantitat d'alcohol que consumeixes i evita'l en els sopars.
  4. Evita migdiades prolongades. Si et sents cansat, una migdiada de 20-30 minuts t'ajudarà a recuperar energies.
  5. Tot i que retardis l'hora d'anar a dormir, procura mantenir uns horaris de son regulars, anant-te a dormir i aixecant-te sempre a la mateixa hora.


Bibliografia

  1. Peuhkuri K, Sihvola N, Korpela R. Diet promotes sleep duration and quality. Nutr Res. 2012;32(5):309-319. doi:10.1016/j.nutres.2012.03.009.
  2. 1. Roehrs T, Roth T. Sleep, sleepiness, and alcohol use. Alcohol Res Health. 2001;25(2):101-9. Division of Sleep Medicine at Harvard Medical School. (18 de diciembre de 2007). The Drive to Sleep and Our Internal Clock | Healthy Sleep.
  3. Division of Sleep Medicine at Harvard Medical School. (18 de diciembre de 2007). Natural Patterns of Sleep.
  4. American Psychological Association. (mayo de 2020). Stress Effects on the Body.