Nutrition

Cafè i salut: més enllà de la cafeïna


El cafè és una beguda molt consumida arreu del món i, alhora, una de les més criticades a causa del seu contingut en cafeïna. La cafeïna és una de les substàncies psicoactives més consumides i la quantitat en què es troba en el cafè depèn de la varietat del gra de cafè, així com del moment de recol·lecció i de la forma de preparació. Però el cafè és quelcom més que cafeïna: aquesta beguda conté més de 1.000 substàncies químiques. Entre elles, els polifenols i components bioactius, que no només ser els responsables de l’aroma i el gust del cafè, sinó que recentment han captat l’atenció de la comunitat científica per ser clau en l’associació entre el consum de cafè i la prevenció de malalties cròniques.  

Millora d’aspectes cognitius

S’han publicat molts estudis al voltant del cafè i el seu efecte en la salut, però recentment s’ha observat que els compostos bioactius del cafè poden jugar un paper en la millora d’aspectes cognitius com la memòria i la concentració. Aquest paper protector pot ser degut als compostos fenòlics de la beguda, que tenen una activitat antioxidant i ajuden a disminuir l’estrès oxidatiu i la inflamació de les neurones, prevenint el dany neuronal impedint que s’acumuli el pèptid beta- amiloide a nivell neuronal. Tot i això, el cafè en grans quantitats pot tenir un efecte nociu, determinat pel seu contingut en cafeïna. Un consum de més de 5 cafès al dia (500 mg de cafeïna per dia) es considera contraproduent. Així doncs, per beneficiar-se de la funció protectora del cafè, se’n recomana un consum moderat d’entre 3 i 4 tasses diàries, sempre que s’acompanyin d’un estil de vida i una dieta saludables.  

Referències

Tresserra-Rimbau A, Medina-Remón A, Estruch R, Lamuela-Raventós RM. Coffee Polyphenols and High Cardiovascular Risk Parameters. In: Coffee in Health and Disease Prevention. 2015. p. 387–94. Paiva I, Cellai L, Meriaux C, Poncelet L, Nebie O, Saliou J-M, et al. Caffeine intake exerts dual genome-wide effects on hippocampal metabolism and learning-dependent transcription. J Clin Invest. 2022;132(12):1–16. Wolrd Health Organization. IARC Monographs evaluate drinking coffee, maté, and very hot beverages. 2016 [cited 2022 Aug 10];(June):2–3. Available from: http://www.iarc.fr/en/media-centre/iarcnews/pdf/Monographs-Q&A.pdf