Salut integral

La hipertensió afecta les conexions del cervell


La hipertensió afecta a mil milions de persones en el món, i pot provocar infarts de miocardi i accidents cerebrovasculars. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) calcula que anualment provoca més de nou milions de morts. És important saber que la hipertensió també pot causar petits infarts en el cervell que amb freqüència passen desapercebuts, ja que no tenen símptomes. No obstant això, aquests petits infarts danyen connexions entre zones del cervell; i si s'acumulen i són molt nombrosos, al final impedeixen el correcte funcionament del cervell. Les connexions cerebrals és una cosa semblant a les carreteres. Si es danya una carretera és fàcil trobar un camí alternatiu per al trànsit. Però si es danyen moltes carreteres, al final el trànsit col·lapsa. En el cervell passa igual i, per això, és essencial prevenir els possibles infarts que pot causar la hipertensió. A més, la majoria de les persones amb hipertensió no mostra cap símptoma. Per aquest motiu, controlar-la amb visites periòdiques al metge de capçalera és crucial. Però cal anar un pas més enllà i seguir uns hàbits de vida saludables.

Què diuen les guies?

Fins ara, les guies de pràctica mèdica establien que una pressió per sota de 140 mmHg era saludable. Els resultats de l'estudi SPRINT, realitzat pel National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI) dels Estats Units, que va analitzar a 9.361 pacients hipertensos amb alt risc cardiovascular durant més de tres anys va provocar el canvi d'aquestes xifres. I és que dels participants que van mantenir la seva pressió per sota de 120 mmHg, va haver-hi un 26% menys de morts i un 38% menys de casos de fallada cardíaca respecte als que la van mantenir a 140 mmHg. Si be les noves Guies Europees de Hipertensió arterial (HTA) de la Societat Espanyola d'Hipertensió-Lliga Espanyola per a la Lluita contra la Hipertensió Arterial (SEH-LELHA) el punt de cort continua sent 140/90mmHg; en les noves guies de la AHA es recomana un objectiu menor a 130/80 per a tots. Aquest control més estricte de la tensió arterial que proposa la AHA suposa també una millor funció cognitiva i un cervell més sa.

Quins hàbits s'han de seguir?

En el que sí que coincideixen totes les guies és en la necessitat de seguir uns estils de vida saludables. Per exemple, seguir una dieta equilibrada, com la dieta mediterrània, controlar el consum d'alcohol, no fumar, controlar el consum de sal, fer exercici físic de forma regular, i avaluar el son per a descartar o tractar alteracions com l'apnea obstructiva poden ajudar-te a reduir la tensió.