La dieta mediterrània és un model alimentari reconegut per la comunitat científica internacional com un patró d’alimentació dels més equilibrats i saludables. Així ho va manifestar la UNESCO en incloure-la a la llista del Patrimoni Immaterial de la Humanitat.
Aquesta alimentació, típica dels països banyats per la Mediterrània (Portugal, Espanya, França, Itàlia, Grècia), es basa en un consum abundant de verdures, peix, fruita, cereals, llegums i de l’oli d’oliva com a greix essencial i també inclou sovint el vi. A més de la diversitat dels ingredients, la dieta mediterrània implica un seguiment de l´estacionalitat amb preferència pels productes de cada temporada i la utilització d’herbes aromàtiques de producció local (orenga, farigola, llorer).
Nombrosos estudis internacionals han posat de manifest els efectes beneficiosos de la dieta mediterrània per a la salut incloent la seva incidència en una millor funció cognitiva i en la prevenció dels trastorns cardiovasculars. Les seves propietats beneficioses provenen del tipus de greix, les proporcions en els nutrients principals de les seves receptes i la riquesa en micronutrients, aromes i sabors per la utilització de verdures de temporada i herbes aromàtiques.
Per seguir aquest dieta, s’han de tenir en compte les següents recomanacions:
Compartir article