Nutrició

Els greixos, una peça clau en la nostra alimentació


Consell elaborat per la Dra. Eulàlia Vidal, coordinadora del consell assessor de nutrició i salut d’Ametller Origen

En moltes ocasions la paraula greix ha tingut una connotació negativa, bé perquè s’ha relacionat amb un excés de pes o bé amb algunes malalties cardiovasculars. Però en les darreres dècades s’ha descobert que hi ha greixos més implicats que d’altres en determinades malalties i fins i tot n’hi ha que tenen un efecte protector en la nostra salut.

I és que els greixos són una peça clau en la nostra alimentació, no només perquè són una font d’energia, sinó perquè també juguen un paper molt rellevant en l’organisme. Entre les seves funcions destaquen:

  • Mantenen la integritat de les cèl·lules, regulant els processos inflamatoris
  • Participen en l’activitat del sistema immunitari
  • Són imprescindibles per poder absorbir les vitamines A, D, E i K

És per tot això que els greixos no s’han d’eliminar de la dieta, però sí que s’han de consumir en les quantitats adequades.

Els greixos presents en els aliments estan formats per:

  • Greixos saturats: són aquells relacionats amb patologies cardiovasculars si se n’abusa. Els trobem en aliments com la mantega, les carns processades, els embotits o l’oli de coco.
  • Greixos insaturats: són aquells que tenen un paper protector. Alguns d’ells fins i tot són essencials, és a dir, que són necessaris per a un correcte funcionament de l’organisme i que nosaltres no podem sintetitzar. Els podem dividir en:
    • Monoinsaturats: com l’oli d’oliva
    • Poliinsaturats: com l’oli de gira-sol, l’oli de soja, la fruita seca, el peix i els llegums
  • Greixos trans o hidrogenats: greixos que trobem de forma afegida en molts aliments i que l’evidència científica ha demostrat que tenen un paper negatiu en la salut i que estan relacionats amb determinades patologies cardiovasculars.

Amb tot, per a un consum òptim de greixos es recomana menjar:

  • Fruita seca: entre 3 i 7 racions a la setmana (1 ració són 30 gr. aproximadament)
  • Oli d’oliva verge: per amanir i cuinar
  • Llegums: entre 3 i 4 vegades a la setmana
  • Peix: entre 2 i 3 vegades a la setmana; com a mínim un cop peix blau
  • Carn: entre 3 i 4 vegades a la setmana (màxim dues vegades a la setmana carn vermella)
  • Evitar o fer un consum ocasional de la brioxeria, mantegues, embotits o carns processades

Referències