Salut integral

Diabetis i reducció de la plasticitat cerebral


La diabetis, que afecta a 422 milions de persones al món segons l'OMS, s'associa amb múltiples possibles afectacions del sistema nerviós i el cervell. Ara sabem que, encara que la persona segueixi totes les recomanacions del seu metge, faci les revisions periòdiques i tingui ben controlada la malaltia, la diabetis altera la plasticitat del cervell. Per això, les persones amb diabetis tenen un major risc de desenvolupar un deteriorament cognitiu i demència, i és important  parar atenció i fer alguna cosa al respecte.

Menys memòria i aprenentatge

Segons un estudi publicat en el Journal of Alzheimer’s Disease, la diabetis tipus 2 (DM2) accelera l'envelliment cognitiu i augmenta el risc de la malaltia d'Alzheimer. Les persones amb diabetis mellitus tipus 2 (T2DM) també mostren dèficits cognitius, que inclouen aprenentatge i memòria reduïts. A més, no cal oblidar-se que moltes persones pateixen prediabetes (DM) sense saber-ho, ja que és asimptomàtica. I aquesta també afecta al cervell. Aquells individus que tenen nivells de glucosa en valors de prediabetes tenen un elevat risc de tenir diabetis mellitus tipus 2 en el futur. La prediabetes pot detectar-se amb una prova. La bona notícia és que és possible compensar aquesta alteració de la plasticitat cerebral causada per la diabetis. Hi ha coses que es poden fer i estan relacionades amb els hàbits de vida saludables de cadascun. L'exercici físic de forma regular, l'entrenament cognitiu, posar-li reptes al teu cervell, dormir prou i bé, i tenir una xarxa social extensa i activa poden ajudar-te a potenciar la teva plasticitat cerebral.

Perquè és important la plasticitat cerebral?

El cervell necessita tenir mecanismes de plasticitat eficaces per funcionar de manera correcta. La plasticitat és la capacitat que té el cervell humà per canviar i adaptar-se a l'entorn i a les circumstàncies de la vida. Aquest potencial adaptatiu permet al cervell reposar-se de lesions, i pot reduir els efectes de danys produïts per malalties. Per això, tenir bons mecanismes de plasticitat al llarg de la vida és molt important. Enllaç a la pàgina de la OMS sobre diabetis: Enllaç a  l'estudi del Journal of Alzheimer's Disease: