Son

Malaltia d'Alzheimer i alteracions del son: reptes i consideracions


La malaltia d'Alzheimer, la forma més comuna de demència, causa un deteriorament progressiu i irreversible a la memòria, el pensament i altres funcions cognitives. En les etapes avançades, els pacients requereixen de cures contínues, cosa que planteja importants desafiaments, també en relació amb els trastorns del son. Aquests problemes afecten les persones cuidadores i els pacients, creant un cicle perjudicial que intensifica els símptomes de la malaltia.

Impacte de l'Alzheimer en el son

Els trastorns del son en els pacients amb Alzheimer són més greus que en la població general. Les alteracions inclouen somni fragmentat, desajustos al rellotge biològic i l'aparició de patologies específiques. Hi ha una relació bidireccional entre l'Alzheimer i els trastorns del son, on la manca de descans agreuja símptomes com la inquietud i els deliris. El somni profund i el REM, crucials per a la consolidació de la memòria, es veuen significativament reduïts en els pacients amb Alzheimer, cosa que accelera el deteriorament cognitiu.

Causes de les alteracions del son

Les alteracions en el ritme circadià, que regula els cicles de son i vigília, són comunes en els pacients amb Alzheimer. Aquests canvis poden causar insomni nocturn i somnolència diürna. S'atribueixen a danys cerebrals que afecten les àrees responsables del son i a una producció desregulada de melatonina. Factors com ara la inactivitat física i la manca d'exposició a la llum natural també contribueixen a aquests problemes.

Trastorns del son en pacients amb Alzheimer

Entre els trastorns del son més comuns en els pacients amb Alzheimer es troben:

  1. Apnea obstructiva del son (AOS): caracteritzada per episodis de roncs forts i dificultats respiratòries, l'AOS afecta fins a la meitat dels pacients amb Alzheimer, empitjorant el deteriorament cognitiu. El tractament amb pressió positiva continuada (CPAP) ha demostrat millorar la funció cognitiva en aquests casos.
  2. Síndrome de cames inquietes (SCI): genera sensacions incòmodes a les cames, interrompent el son. És més comú en pacients amb Alzheimer i el tractament pot millorar la qualitat del son.
  3. Trastorns de l'estat d'ànim: la depressió i l'ansietat freqüents en pacients amb Alzheimer agreugen els problemes de son. Aquests trastorns generen comportaments que dificulten el descans, com ara l'aïllament i la irritabilitat. Tractaments com la teràpia cognitivo-conductual i l'exercici físic poden millorar tant l'estat d'ànim com la qualitat del son.
  4. Capvespre (sundowning): aquest fenomen es caracteritza per un augment de la confusió i l'ansietat al final del dia, cosa que pot interferir amb el son. Es creu que està relacionat amb alteracions en el ritme circadià i la fatiga acumulada.

Gestió dels problemes de son

Millorar el son en pacients amb Alzheimer pot alleujar tant els símptomes físics com els cognitius. La clau és tractar els trastorns subjacents i aplicar bones pràctiques d'higiene del son. Aquestes inclouen:

  • • Equilibrar la rutina diària: incorporar activitats estimulants durant el dia i activitats calmades a la nit.
  • • Establir un horari de son: mantenir un horari regular per ficar-se al llit i aixecar-se ajuda a regular el ritme circadià.
  • • Limitar les migdiades: evitar les migdiades excessives per prevenir problemes per agafar el son a la nit.
  • • Augmentar l'exposició a la llum natural: passar temps a l’exterior o utilitzar dispositius de fototeràpia pot ajudar a regular els cicles de son.
  • • Fomentar l'activitat física: l'exercici regular no només promou la salut general, sinó que també millora la qualitat del son.
  • • Controlar la medicació: alguns medicaments poden interferir amb el son, per la qual cosa és important ajustar-ne l'administració segons les indicacions mèdiques.

Ús d'ajuts per dormir i suport als cuidadors

Encara que alguns malalts d'Alzheimer es poden beneficiar de l'ús de medicació psicotròpica, aquesta s'ha d'administrar amb precaució a causa dels riscos associats, com ara caigudes, més confusió i empitjorament de la memòria. Els suplements de melatonina han mostrat resultats mixtos, amb beneficis modestos en alguns casos, però també poden exacerbar símptomes com ara el retraïment social.

El paper dels cuidadors és fonamental en la gestió dels trastorns de la son en pacients amb Alzheimer. No obstant això, la cura contínua pot ser esgotadora. És important que les persones cuidadores practiquin una bona higiene del son i busquin suport en recursos comunitaris, com ara grups de suport, supervisió i serveis de relleu, per mantenir el seu benestar físic i emocional.

Referències: