Socialització

Les amistats: Enriqueixen la teva vida i milloren la teva salut


Les amistats poden tenir una gran repercussió en la teva salut i en el teu benestar, però no sempre és fàcil construir-les o mantenir-les. Comprèn la importància de les amistats en la teva vida i què pots fer per construir-les i cultivar-les amb aquest article escrit per professionals de la Clínica Mayo dels EUA.

Quins són els beneficis de les amistats?

Tenir bons amics és bo per a la teva salut. Els amics poden ajudar-te a celebrar els moments bons i brinden suport durant els moments dolents. Els amics prevenen la soledat i també et donen l'oportunitat d'oferir la companyia que necessiten. A més, els amics:
  • Augmenten la sensació de pertinença i de propòsit
  • Augmenten la felicitat i redueixen l'estrès
  • Milloren la confiança en un mateix i l'autoestima
  • T'ajuden a enfrontar les situacions traumàtiques, com el divorci, les malalties greus, la pèrdua de treball o la mort d'un ésser estimat
  • Et motiven per canviar o evitar que portis un estil de vida poc saludable, com prendre alcohol en excés o no fer exercici

Per què de vegades és difícil fer amics nous o mantenir-los?

A molts adults els resulta difícil entaular noves amistats o mantenir les que ja tenen ja que requereix esforç. No obstant això, l'entreteniment i el benestar que pot oferir una amistat fan que l'esforç valgui la pena.

Quina quantitat d'amics és saludable?

La qualitat és més important que la quantitat. Tot i que cultivar una xarxa diversa d'amics i coneguts és bo, també és recomanable tenir alguns amics que siguin veritablement propers i que t'acompanyin en les bones i en les dolentes.

Quines són algunes formes de conèixer gent nova?

És possible que hagis passat per alt possibles amics que ja es troben en el teu cercle social. Pensa en les persones amb les que vas interactuar, fins i tot de manera casual, i que t'hagin donat una bona impressió. És possible que trobis amics potencials entre les persones amb les que hagis fet el següent:
  • Hagis treballat o assistit a alguna classe
  • Hagis estat amic en el passat, però has perdut contacte
  • Hagis gaudit de la seva conversa en reunions socials
  • Tinguis llaços familiarsSi recordes que alguna persona es va destacar com algú que t'agradaria conèixer millor, posa't en contacte.
Per conèixer persones noves que podrien convertir-se en els teus amics, has d'anar als llocs on es reuneixen. No et limitis a una sola estratègia per a conèixer gent nova. Com més t'esforcis, les probabilitats d'aconseguir-los seran més grans. La perseverança també és important. Pren la iniciativa en lloc d'esperar una invitació i segueix intentant-ho.

Per exemple, prova diverses d'aquestes idees:

Assisteix a esdeveniments comunitaris. Cerca grups o clubs que s'ajuntin en funció d'un interès o passatemps que tinguis. Ofereix-te com a voluntari. Ofereix el teu temps o talents en un hospital, una comunitat religiosa, un museu, un centre comunitari, un grup de caritat o una altra organització. Fes invitacions i accepta. Convida un amic a fer un cafè o a esmorzar. Quan et convidin a una reunió social, accepta. Comença un nou passatemps. Fes un curs en una universitat o en un centre de formació professional per conèixer persones que tinguin interessos similars als teus. Inscriu-te en un gimnàs local, un centre per a la tercera edat o un centre esportiu comunitari. Uneix-te a una comunitat religiosa. Aprofita les activitats especials i els esdeveniments socials per conèixer als membres nous. Surt a caminar. Surt amb els teus fills o mascotes. Conversa amb els veïns. Abans de res, manté una actitud positiva. És possible que no et facis amic de totes les persones que coneixes, però si mantens una actitud i una conducta amistosa, pots millorar les relacions que tinguis en la teva vida i plantar la llavor de l'amistat en les persones que acabes de conèixer.

Com incideixen les xarxes socials en les amistats?

A l'unir-te a un grup de xat o a una comunitat virtual, podries establir o mantenir connexions i mitigar la soledat. No obstant això, les investigacions suggereixen que l'ús de webs de xarxes socials no necessàriament es tradueix en una xarxa fora de línia més gran.

Com puc cultivar les meves amistats?

Entaular i mantenir relacions saludables suposa donar i rebre. Fer-los saber als teus amics que et preocupes per ells i els aprecies pot enfortir el vincle.

Per cultivar les teves amistats:

Sigues amable. Aquest comportament segueix sent la clau de les relacions reeixides entre adults. Considera l'amistat com un compte bancari emocional. Cada acte de bondat i cada expressió de gratitud són dipòsits en aquest compte, mentre que la crítica i la negativitat són extraccions. Escolta. Pregunta què passa en la vida dels teus amics. Fes que l'altra persona sàpiga que li estàs prestant molta atenció a través de l'contacte visual, el llenguatge corporal. Obre't. Genera intimitat amb els teus amics compartint els teus sentiments. Estar disposat a revelar experiències i preocupacions personals demostra que el teu amic ocupa un lloc especial en la teva vida i aprofundeix la connexió. Demostra que es pot confiar en tu. Ser responsable i fiable és la clau per entaular relacions sòlides. Quan els teus amics comparteixin informació confidencial amb tu, no la divulguis.Posa't a disposició. Controla els nervis amb consciència plena. Pot ser descobreixis imaginant el pitjor de les situacions socials i sentis la temptació de quedar-te a casa. Fes exercicis de consciència plena per transformar els teus pensaments. El ioga i altres pràctiques de relaxació del cos i la ment també poden reduir l'ansietat i ajudar-te a afrontar les situacions que et fan sentir nerviós. Lee el artículo completo aquí: