Nutrició

La xocolata i els seus beneficis


Consell elaborat per la Dra. Eulàlia Vidal, coordinadora del consell assessor de nutrició i salut d’Ametller Origen La xocolata és el producte que s’obté de la barreja de quantitats variades de cacau en pols o pasta de cacau i sucre, amb o sense l’addició de mantega de cacau. Segons el percentatge de cacau –que ha de ser mínim del 35%– s’obtenen les diferents varietats de xocolata. A la xocolata se li han atribuït molts beneficis, tot i que d’alguns d’ells encara no hi ha prou evidència. Aquests beneficis es deuen principalment als components del cacau en pols, i per això es diu que com més percentatge de cacau tingui la xocolata, més beneficis aportarà. En aquest article ens centrarem en quins són aquests compostos i quina funció tenen. La xocolata, i en particular la pasta de cacau, destaca per la seva gran quantitat de polifenols, més concretament de flavonoides. Aquests components tenen activitat antioxidant i són els responsables de l’efecte protector a nivell cerebrovascular i cardiovascular, protegint-nos així de malalties neurodegeneratives. A més, se’ls relaciona amb una millora en els processos de memòria i aprenentatge. Altres components presents en el cacau són la cafeïna i la teobromina, substàncies responsables del seu efecte estimulant. Tot i així, el seu efecte és menor que el del cafè, sempre depenent de la quantitat que se’n mengi. A més, el cacau és ric en minerals com el ferro, el zinc i el magnesi, i el seu valor calòric està al voltant de les 550 kcal per cada 100 grams de xocolata.  

Consum moderat

Tot i que la xocolata té un percentatge alt de greix saturat, s’ha observat que la seva composició té un efecte neutre pel que fa als nivells de colesterol i, per tant, no està contraindicada en situacions de colesterol en sang alt, sempre que se’n faci un consum moderat. Tots aquests beneficis no justifiquen que podem fer-ne un abús, ja que la xocolata conté sucres. Per aquest motiu, és recomanable triar una xocolata amb un alt percentatge de cacau i amb poc sucre, i ingerir-ne una quantitat màxima diària d’entre 10 i 20 grams (60-120 kcal).  

Referències

Scholey A, Owen L. Effects of chocolate on cognitive function and mood: a systematic review. Nutr Rev. 2013 Oct;71(10):665-81. Gratton, G., Weaver, S.R., Burley, C.V. et al. Dietary flavanols improve cerebral cortical oxygenation and cognition in healthy adults. Sci Rep. 2020 10:19409