Nutrició
La xocolata i els seus beneficis
Consell elaborat per la Dra. Eulàlia Vidal, coordinadora del consell assessor de nutrició i salut d’Ametller Origen
La xocolata és el producte que s’obté de la barreja de quantitats variades de cacau en pols o pasta de cacau i sucre, amb o sense l’addició de mantega de cacau. Segons el percentatge de cacau –que ha de ser mínim del 35%– s’obtenen les diferents varietats de xocolata.
A la xocolata se li han atribuït molts beneficis, tot i que d’alguns d’ells encara no hi ha prou evidència. Aquests beneficis es deuen principalment als components del cacau en pols, i per això es diu que com més percentatge de cacau tingui la xocolata, més beneficis aportarà. En aquest article ens centrarem en quins són aquests compostos i quina funció tenen.
La xocolata, i en particular la pasta de cacau, destaca per la seva gran quantitat de polifenols, més concretament de flavonoides. Aquests components tenen activitat antioxidant i són els responsables de l’efecte protector a nivell cerebrovascular i cardiovascular, protegint-nos així de malalties neurodegeneratives. A més, se’ls relaciona amb una millora en els processos de memòria i aprenentatge.
Altres components presents en el cacau són la cafeïna i la teobromina, substàncies responsables del seu efecte estimulant. Tot i així, el seu efecte és menor que el del cafè, sempre depenent de la quantitat que se’n mengi. A més, el cacau és ric en minerals com el ferro, el zinc i el magnesi, i el seu valor calòric està al voltant de les 550 kcal per cada 100 grams de xocolata.