Exercici físic

Exercicis per a dormir millor


Consell del son elaborat per AdSalutem, entitat col·laboradora del BBHI. L'activitat física és imprescindible per a la salut general, i un dels seus grans beneficis és que pot millorar notablement la qualitat del son. L'exercici físic és imprescindible per a enfortir la salut a qualsevol edat. Una rutina d'exercici regular aporta beneficis com reduir l'estrès, augmentar l'alerta durant les hores actives i promoure un son saludable. Està provat que algunes modalitats com el cardio, l'entrenament de força i els estiraments o ioga ajuden tant a agafar el son més ràpid com a millorar la qualitat del descans. Dos dels factors principals que expliquen l'impacte positiu de l'exercici físic en el son són el cansament físic i la reducció de l'estrès. Però, a més, en elevar la temperatura corporal durant la pràctica, el refredament posterior és major i això genera un estat de relaxació, així com major facilitat per a agafar el son atès que la caiguda de la temperatura és un inductor del son. També cal esmentar que l'exercici físic estimula la segregació de endorfines (hormones que produeix el nostre cos, de forma natural, per a aconseguir atenuar el dolor i/o produir una sensació de benestar), per la qual cosa et resultarà més fàcil aparcar les preocupacions quan et disposis a dormir. Tingues en compte, no obstant això, que córrer abans de dormir no t'ajudarà a agafar el son ràpidament. No és aconsellable realitzar exercici físic entre 3 i 4 hores abans de sopar i dormir. Pots triar diferents tipus d'exercicis en funció de les teves preferències, condició física i horaris:

Cardio o aeròbic

Augmentar el ritme cardíac durant una estona cada dia és clau per a mantenir una bona salut general. Ja sigui durant 20 minuts o durant una hora, fent bicicleta, running, natació, ball. Qualsevol exercici d'intensitat moderada-alta (idealment durant almenys 150 minuts a la setmana) pot ajudar-te. Si en el teu cas fer cardio intens poques hores abans de dormir t'impedeix agafar el son, la teva opció és fer una passejada tranquil·la a la nit.

 Entrenament de força

Entrenar els músculs afavoreix el son saludable i ajuda a dormir més ràpid sense despertar-se durant la nit. A més, una musculatura desenvolupada protegeix l'estructura òssia i pot prevenir malalties. Pots fer peses, flexions de bíceps i tríceps, esquats, planxes, abdominals i qualsevol exercici de força que aporti beneficis a la teva condició física.

Ioga o estiraments

Existeix una forma de ioga menys dinàmica que té un efecte calmant per a cos i ment, i és una de les millors opcions si un dels problemes que t'impedeix dormir és l'estrès. Ja sigui durant una seqüència de ioga o d’estiraments, és important que t'enfoquis en el moment i respiris profundament durant l'exercici. Alguns tipus de respiració que ensenya l'anomenat Kundalini Ioga també poden induir al son en qüestió de minuts sense que et moguis del llit.