Entrenament cognitiu

Estimulació per prevenir el deteriorament cognitiu


Per al manteniment d'un bon nivell de les funcions intel·lectuals (atenció, orientació, memòria, llenguatge, per citar algunes de les més rellevants) la recerca actual ha establert la importància de l'entrenament cognitiu com a prevenció primària per prevenir el deteriorament cognitiu i la seva progressió. Aquesta estimulació es centra en la millora de la memòria i la capacitat de processament combinant activitats amb diferents nivells de dificultat. Entre les activitats mes lúdiques podem incloure els mots encreuats, les sopes de lletres, els trencaclosques, i jocs (també a través de l'ordinador o tablet). Aquesta pràctica distreu, diverteix, ensenya, relaxa i estimula mantenint el cervell actiu. Tres sessions a la setmana d’estimulació cognitiva (a l’ordinador o no), entre 30 i 45 minuts cada una, tenen efectes beneficiosos en millorar diferents habilitats cognitives com ara la memòria reduint les probabilitats de desenvolupar simptomatologia depressiva.   Recomanacions d’entrenament cognitiu:
  1. Jugar per estimular el llenguatge i/o la memòria: mots encreuats, sopes de lletres, trencaclosques, el clàssic Scrabble o el Simon.
  2. Practicar activitats intel·lectuals més complexes com jocs de cartes, escacs, domino etc.
  3. Treballar amb quaderns d’estimulació cognitiva
  4. Utilitzar programes o aplicacions per mòbils i tabletes especifiques per l’estimulació cognitiva.
  5. Participar en tallers d’estimulació cognitiva.
  6. Participar en tallers de memòria.
  7. Llegir. La lectura estimula la imaginació, la creativitat i  ens ajuda a mantenir el nostre vocabulari i habilitats verbals.