Entrenament cognitiu

4 trucs per accelerar la teva memòria


Tots tenim moments d'oblit sobre on hem deixat les claus, per què entrem en una habitació o com es diu un objecte. El més probable és que això reflecteixi canvis relacionats amb l'edat en les habilitats de pensament.

Com funciona la memòria

La memòria implica tres processos: codificació, enregistrament i recuperació. El cervell rep i codifica (pren) nova informació; el cervell després registra (emmagatzema) la informació; finalment, el cervell recupera informació quan la necessita. Moltes regions del cervell estan involucrades en aquest procés. Per exemple, l'escorça cerebral, la gran capa externa del cervell, adquireix nova informació com a entrada dels nostres sentits. L'amígdala etiqueta la informació com a digna d'emmagatzematge. A prop, l'hipocamp emmagatzema records. I els lòbuls frontals ens ajuden a recuperar informació conscientment.

La memòria d'envelliment

Moltes persones noten una diferència en la memòria a partir dels 50 anys. És llavors quan els canvis químics i estructurals relacionats amb l'edat poden començar a les regions cerebrals involucrades en el processament de la memòria, com l'hipocamp o els lòbuls frontals. Aquests canvis poden ralentir la velocitat de processament, per la qual cosa és difícil recordar noms o paraules familiars. Altres factors poden estar en joc també. "La memòria de treball, una llibreta mental que ens permet utilitzar informació important durant el dia, és susceptible a la depressió, l'ansietat i l'estrès", explica el Dr. Joel Salines, neuròleg especialitzat en neurologia conductual i neuropsiquiatria a l'Hospital General de Massachusetts afiliat a Harvard, "i la falta de somni pot afectar la retenció i l'ús del cervell " Els efectes secundaris d'un medicament també poden afectar la memòria. Per exemple, si utilitzes un medicament contra l'ansietat, els seus efectes secundaris sedants poden fer que el teu cervell estigui menys alerta i més lent.

Trucs de memòria

Una altra forma d'augmentar la memòria és aprofitar al màxim la forma en què funciona. Les següents estratègies poden ajudar.
  1. Repeteix el que escoltes en veu alta, com el nom d'algú, una adreça o una idea nova. La repetició augmenta la probabilitat que registris la informació i puguis recuperar-la més tard. "Amb cada repetició, el teu cervell té una altra oportunitat per codificar la informació", explica el Dr. Salines. "Les connexions entre les cèl·lules cerebrals es reforcen, igual que obrir un camí en el bosc. Com més es camina pel mateix camí, més fàcil és caminar la propera vegada".
  2. Pren nota de les persones a les quals has de trucar, els encàrrecs que has de fer i les teves cites. "Som molt millors en reconeixement que en record", explica el Dr. Salines. "Amb reconeixement, com llegir una llista, hi ha ganxos o pistes addicionals que t'ajuden a trobar la informació que estàs buscant".
  3. Fer associacions entre informació antiga i nova. Connecta el nom d'una persona a alguna cosa familiar. Per exemple, si el nom de la persona és Sandy, imagina a aquesta persona a la platja. O crea una història entorn de la llista de compra. "El nostre cervell és bo en les seqüències, i posar coses en una història ajuda. Com més ridícul, més memorable és. Per exemple, si la teva llista és llet, ous i pa, la història podria ser que estàs prenent llet amb Elvis amb un sandwich d'ou ", suggereix el Dr. Salines.
  4. Divideix la informació en fragments, com prendre un nombre llarg i recordar-ho més com un número de telèfon. "És difícil emmagatzemar un nombre llarg", diu el Dr. Salines, "però és més fàcil emmagatzemar petits fragments en la memòria de treball". Si estàs tractant de memoritzar un discurs per a un brindis de noces, concentra't a obtenir una sola oració o idea alhora, no tot el discurs d'una vegada.

Quan els trucs no ajuden

Oblidar alguna cosa de tant en tant és probablement normal. No és normal quan els canvis de memòria interfereixen amb el funcionament diari. El Dr. Salines recomana que parlis amb el teu metge si estàs cometent més errors que de costum en el treball; tenint dificultat per pagar els comptes; o tens problemes per completar tasques, cuinar, enviar correus electrònics o fer tasques domèstiques. Però no cal entrar en pànic. "En la majoria dels casos, hi ha una causa temporal o reversible darrere de les teves targetes de memòria. Una vegada que s'ha solucionat això, pots tornar al teu jo més habitual per recordar", diu el Dr. Salines. Consell traduit de Harvard Health Publishing: