Actualitat

Novetats en el Guttmann Cognitest: ara pots consultar l’evolució dels teus resultats


L’eina de valoració cognitiva Guttmann Cognitest comença el curs amb novetats. A partir d’ara, els usuaris i usuàries disposaran d’una pàgina on podran consultar l’evolució dels resultats de les seves funcions cognitives al llarg del temps, així com veure els valors del seu perfil cognitiu.

Guttmann Cognitest és una solució digital de l’Institut Guttmann que inclou 7 tasques que impliquen uns 20 minuts i es poden realitzar sense la necessitat de supervisió directa de personal especialitzat. Aquest fet és particularment interessant en un context com l’actual, en què la detecció de patologies neurodegeneratives és crucial però la manca de recursos i personal en atenció primària ho dificulta molt. “Guttmann Cognitest no és en cap cas una eina que pugui substituir el diagnòstic fet per un professional, però sí que pot ser molt útil per fer una valoració prèvia que pugui orientar una eventual consulta”, aclareix Javier Solana, coordinador de Recerca de l’Institut Guttmann i desenvolupador tecnològic de l’eina. En aquest sentit, la revista Frontiers in Agins Neuroscience va publicar un estudi al gener en què validava la utilitat d’aquesta solució digital en població adulta sana –sense patologies neurològiques–, indicant que els resultats obtinguts amb ella es relacionaven amb els obtinguts en una valoració neuropsicològica clàssica, feta per un especialista.

Els participants de la BBHI poden accedir al Guttmann Cognitest únicament a través del web https://cognitest.guttmann.tech/ i introduint la seva adreça de correu electrònic i la contrasenya bbhi2021 (en cas de no haver-la canviat ja amb anterioritat). Els participants que tinguin problemes d’accés poden enviar un missatge a app@guttmann.com

Una eina orientativa

En la nova secció de resultats, els usuaris i usuàries veuen en primer lloc quin és el seu perfil cognitiu en les 4 funcions que s’avaluen: velocitat visual-motora, funció executiva i atenció, memòria i rotació mental. I també una puntuació de Cognició global, que engloba les 4 categories prèvies. En aquest sentit, Solana subratlla que “el codi de colors de vermell a verd és orientatiu i ningú ha de preocupar-se si no obté la màxima puntuació o està més o menys avançat en alguna de les funcions. L’únic que pot indicar que seria aconsellable visitar un especialista seria el vermell, però hi ha molts factors que poden influir en el resultat i limiten la seva interpretació: la concentració de la persona aquell dia concret, com ha dormit, si ha hagut alguna interrupció durant l’execució del test...”.

A sota d’aquests resultats, la nova pàgina també inclou gràfics amb l’evolució de cada persona en les 7 tasques del Guttmann Cognitest. Tot i així, els investigadors recorden que l’aplicació no permet executar una nova sessió si no han passat un mínim de 3 mesos des de l’últim cop, per evitar un entrenament i aprenentatge en les tasques que falsejaria els resultats.

Finalment, la pàgina incorpora també altres menús on els participants podran seleccionar l’idioma –castellà, català o anglès–, emplenar les dades del seu perfil o canviar la seva contrasenya.