Actualitat
Més sal, menys salut cerebral
dimecres 17 de gener 2018
Sabem que la sal és perjudicial per a la salut cerebral perquè augmenta el risc d'hipertensió que comporta risc de malaltia cerebrovascular, incloent ictus i demència. Així ho han demostrat diversos estudis clínics i epidemiològics en humans. Però el que no és clar com la sal en la dieta danya el cervell.
Ara un nou estudi fet en ratolins i publicat en Nature Neuroscience demostra que l'excés de sodi en la dieta suprimeix el flux sanguini cerebral i la funció endotelial, la qual cosa porta a una deterioració cognitiva. El nou d'aquest estudi és que ens pot ajudar a entendre els mecanismes a través dels quals la sal és un factor de risc pels humans, desconeguts fins ara.
Segons explica el neuròleg Constantino Iadecola, autor sènior d'aquest estudi i director de l'Institut de Recerca del cervell i la ment Família Feil, de l'Escola de Medicina de la Universitat de Cornell, a Nova York (EE.UU) a La Vanguardia: “Hi ha cada vegada més proves que la sal provoca efectes perjudicials profunds en la salut cerebral. Estudis epidemiològics recents han trobat que no sempre ocorre que un excés de sodi repercuteixi en una pressió arterial alta, la qual cosa feia que fos complicat per a les agències de salut públiques emetre recomanacions per a tota la població. No obstant això, sí es veia que tant si es produïa hipertensió com no, el cervell es veu afectat. I volíem saber per què”.
Llegeix el nostre consell web sobre el consum de sal aquí:
Llegeix l'article a la secció Big Vang de La Vanguardia aquí: