Nutrició

Quin paper té la nostra alimentació en el cervell?


Consell elaborat per Ametller Origen, entitat col·laboradora del BBHI en l’àmbit de la nutrició. Virginia Woolf, una escriptora anglesa i figura destacada del segle XX, deia que un no pot pensar bé, estimar bé, dormir bé, si no ha sopat bé. Aquesta afirmació ja ens fa pensar que entre alimentació i cervell hi ha una estreta relació. El cervell és un òrgan molt complex i que té com a funció principal fer arribar missatges d’un lloc a un altre i això ho fa gràcies a un conjunt de substàncies que, o bé provenen de la nostra alimentació de forma directa (vitamines, minerals, greixos, proteïnes i carbohidrats), o bé les fabriquem nosaltres (substàncies que transportaran els missatges)  gràcies al que mengem. Així doncs, una dieta mal planificada i desequilibrada pot acabar manifestant-se en sensacions de cansament, nerviosisme, mal humor, falta de concentració i fins i tot depressió o trastorns del son. Moltes vegades llegim que determinats aliments són millors que d’altres o bé que hi ha un aliment que pot ajudar a tenir més memòria, etc. El cervell el que necessita són un gran nombre de nutrients i aquests només podem aportar-los si fem una dieta variada, doncs, en definitiva, no hi ha cap aliment que ho aporti tot. Si fem un recorregut per alguns d’aquests nutrients trobem que:
  • La glucosa és la font principal d’energia i, per tant, cal recordar que una bona forma de poder assegurar aquest nutrient és a través d’aliments com els farinacis (cereals, pasta, pa, arròs, patata, llegums) i fruites i hortalisses.
  • Greixos de la família Omega-3, com és el DHA, que trobem principalment en el peix i amb més quantitat en el peix blau (sardines, tonyina, salmó...) i que juga un paper clau en la seva capacitat de reduir el risc de deteriorament cognitiu, incloent-hi la malaltia d’Alzheimer.
  • Les proteïnes també tenen un paper clau, perquè molts dels senyals que fan que una informació arribi d’un lloc a un altre són de naturalesa proteica, la qual cosa, una dieta deficitària en aquests nutrients pot ser l’origen de determinats trastorns a nivell de memòria. Recordem que els aliments rics en proteïnes són el peix, la carn, els ous, els llegums i fruita seca.
  Són també elements clau totes les vitamines i minerals, encara que d’alguns se’n necessitin més que d’altres, però tots són rellevant per a un bon funcionament, d’aquí la importància d’una dieta variada. Finalment, és important no oblidar l’aigua, un element que permet que totes les reaccions que tenen lloc al cervell es puguin dur a terme. Una bona hidratació implica beure entre 1,5 i 2 litres d’aigua, segons les necessitats, i que pot ser substituïda per infusions, brous vegetals,  però en cap cas per begudes refrescants amb alt contingut  sucres.