Exercici físic

Fer exercici i socialitzar beneficia el nostre cervell


Consell elaborat per David Pérez Terrado, Divisió Central d'Activitat Física i Salut de Metropolitan Club, entitat col·laboradora del BBHI. Actualment no es concep una societat sense la pràctica regular d'exercici físic. Si bé històricament es pensava que el que determinava la seva pràctica era un factor biològic, s'ha demostrat que es tracta d'un factor generacional i d'estil de vida. Segons un estudi publicat en el European Journal of Aeging, els adults majors que participen en més activitat física poden tenir accés a una xarxa social més gran, atès que l'activitat física promou el contacte amb uns altres. Per exemple, realitzar més activitats físiques com caminar i fer exercici aeròbic pot portar a un major contacte amb amics i familiars. A més a més,  un major contacte social condueix a un millor envelliment cognitiu. Això s'alinea amb la hipòtesi d'estimulació social que suggereix que l'activitat física augmenta el contacte social, la qual cosa resulta en un augment de l'estimulació mental i un millor funcionament cognitiu. És a dir que, si fem exercici físic i, a més a més, socialitzem, el nostre cervell es beneficiarà per partida doble.

Efecte positiu sobre l'estat d'ànim

El component social que ens ofereixen les activitats esportives pot incrementar els efectes positius de l'exercici en l'estat d'ànim i augmentar la motivació. Per això és important practicar esports o fer exercici físic amb més gent, i així ens assegurem estar motivats i continuar exercitant-nos. Avui dia els centres de fitness ja no són únicament espais on anar a córrer o aixecar unes peses. Aquests centres busquen crear comunitat i que els socis es relacionin amb petits col·lectius amb interessos afins. Aquesta part emocional que vincula i ancora a les persones a la instal·lació per pertànyer a un grup és fonamental a l'hora de motivar a les persones a acudir al gimnàs a fer exercici físic.

Activitats en grup per socialitzar

Per a això els gimnasos ofereixen activitats col·lectives i esdeveniments especials tant dins com fora dels clubs. Crear grups dins de la massa social mitjançant diferents activitats que ajudin a crear nous vincles i a enfortir la interacció entre ells és un dels objectius dels clubs que busquen satisfer aquesta doble vessant d'exercici físic i socialització. Aquesta part positiva emocional socialitzadora es dinamitza en activitats com: activitats dirigides en grup; activitats outdoor com Running Clubs o excursions; xerrades sobre estil de vida; concerts, sopars socials, networking i tallers de ball o tastos de vi.