Consell elaborat per Rut Ruiz, redactora científica a AdSalutem Institut del son, entitat col·laboradora del BBHI en l’àmbit del somni.
La investigació recent indica que dormir bé millora les nostres interaccions socials i viceversa, la vida social promou un somni de més qualitat. Tenint en compte que el contacte social és vital per a la salut en general i que, a més, es tracta és un dels factors més importants per protegir el nostre benestar mental, sembla raonable parar esment a com dormim.
Una de les darreres troballes mostra que la somnolència associada a un mal descans disminueix la nostra activitat social (1); s’ha observat que redueix tant la probabilitat que iniciem un contacte social com el temps que passem fent-ho. Els autors expliquen que evitar les relacions socials podria ser una resposta biològica a la necessitat de dormir (pressió de son), propiciant un entorn tranquil que afavoreixi la conciliació del son.
Les conseqüències socials de no dormir bé s’han analitzat altres vegades, i les investigacions indiquen que les persones ens sentim menys optimistes i sociables (2), tendim a l’aïllament (3) i propicia un comportament menys prosocial (4). També han trobat que, en aquestes circumstàncies, la nostra comunicació és menys eficaç (5) i som menys receptius pels altres (6).
El motiu principal és que, durant el somni, el cervell realitza tasques de restauració que tenen un rol en la nostra resposta emocional, l’aprenentatge i el comportament social. Si no dormim suficientment o el nostre descans és fragmentat, el cervell no pot posar les experiències emocionals en context, ni produir respostes adequades a les experiències. S’ha observat que la qualitat del son correlaciona amb la capacitat per llegir amb precisió les expressions facials dels altres. Per al professor i investigador, Matthew Walker “si perdem la capacitat de llegir i descodificar les emocions facials, ens trobem en un profund desavantatge social i psicològic”.
No obstant, per aconseguir un somni saludable i millorar la qualitat de vida, no n’hi ha prou amb pretendre dormir més i buscar trobades socials. Hem d’organitzar el nostre dia per afavorir el descans nocturn i ser regulars al llarg del temps. Diferenciar entre el dia i la nit és fonamental per mantenir la salut del rellotge biològic i els ritmes circadians del cos. Tots hem estat conscients del desajust i els problemes per dormir durant el confinament a causa de la pèrdua dels horaris i les rutines fora de casa.
Recursos per cuidar el somni
1. Mantenir el rellotge biològic en hora: el patró i la qualitat del son depèn de sincronitzar el rellotge amb el cicle de llum/foscor.
2. Protegir l’homeòstasi del son: per agafar el son, protegir l’arquitectura i que el somni sigui reparador cal estar cansat i acumular allò que anomenem, pressió de son.
3. Estil de vida saludable:
4. Conductes afavoridores del son:
Per saber-ne més:
Compartir article