Consells

Son

Una microbiota intestinal rica i variada s’associa amb una millor salut

Consell elaborat per la Dra. Eulàlia Vidal, coordinadora del consell assessor de nutrició i salut d’Ametller Origen

La microbiota intestinal és el conjunt de microorganismes que habiten en el nostre intestí i que ens ajuden a protegir-nos de malalties i mantenir una bona salut. Com més rica i variada sigui aquesta microbiota, millor ens trobarem. Per això cal seguir una dieta variada i saludable a base de fruites, hortalisses i verdures, llegums i cereals integrals. I tan important és la quantitat com la varietat d’aquests aliments.

Un estudi recent ha conclòs que les persones que consumeixen més de 30 aliments d’origen vegetal –fruites, hortalisses, fruita seca, verdures, llegums, llavors, cereals integrals– a la setmana tenen una microbiota intestinal més diversa que les que no ho fan.

Això significa que quanta més varietat d’aliments d’origen vegetal consumim, més diversa serà la nostra microbiota, cosa que tindrà un efecte positiu sobre la nostra salut. Per contra, una microbiota poc variada s’associa amb una major probabilitat de patir determinades malalties cardiovasculars, respiratòries i càncer, entre d’altres.

 

Els colors i les seves propietats nutricionals

El color dels vegetals també pot ser clau a l’hora de parlar de microbiota. Els colors venen donats per la composició en fotoquímics que, tot i ser consumits en menys quantitat que la fibra, també impacten en la microbiota intestinal generant substàncies que poden ser molt positives per a la salut. A aquest fet s’han d’afegir els efectes antioxidant i antiinflamatori: el color lila, per exemple, té propietats antioxidants, que ajuden a reduir el risc de patir càncer, accidents cerebrovasculars i malalties cardíaques; el color vermell es relaciona amb els aliments que ajuden a disminuir el risc de càncer i millorar la salut cardiovascular; el aliments de color taronja o groc contenen betacarotens, que ajuden a la salut ocular; els aliments de color marró o blanc contenen fitoquímics, amb propietats antivirals i antibacterianes i potassi, i els aliments de color verd no només són antioxidants sinó que són rics en magnesi.

A més de mantenir una alimentació saludable i variada, existeixen altres factors que també influeixen en la salut de la microbiota intestinal: un bon descans, practicar exercici físic de manera moderada, tenir una bona salut mental i mantenir una bona hidratació amb aigua.

 

Referència:

Gasaly Naschla, Riveros Karla, Gotteland Martín. Fitoquímicos: una nueva clase de prebióticos. Rev. chil. nutr.  [Internet]. 2020  Abr [citado  2022  Abr  25] ;  47( 2 ): 317-327.

 

Compartir article