Consells

Son

Podem menjar fruita en qualsevol moment del dia?

Consell elaborat per la Dra. Eulàlia Vidal, coordinadora del consell assessor de Nutrició i Salut d’Ametller Origen.

 

Segur que alguna vegada heu sentit a dir que “menjar fruita després dels àpats no és recomanable”. Es tracta, però, d’un mite, ja que la fruita es pot menjar en qualsevol moment, ja sigui en els àpats principals, com a postres o bé entre hores per picar.

 

Amb l’objectiu de conscienciar a la població sobre els enormes beneficis de consumir fruita i verdura per a la nostra salut, la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura) ha declarat el 2021 com l’Any Internacional de les Fruites i Verdures.

 

Beneficis i propietats de les fruites

Les fruites ens aporten una gran quantitat de vitamines, minerals, aigua, fibra i altres substàncies beneficioses com els antioxidants. És per la seva composició que ajuden a reduir el risc de patir malalties cardiovasculars, restrenyiment, obesitat i alguns tipus de càncers. Es tracten, doncs, d’uns aliments molt importants en l’alimentació saludable, a totes les edats (a partir dels 6 mesos) i se’n recomana un consum mínim de 3 peces al dia, sigui sencera o a trossos.

Per tal de fer una ingesta de diferents vitamines i minerals, s’aconsella menjar fruita variada i de diferents colors i textures. I recordeu: sempre que es pugui, incorporar la fruita de temporada.

 

Com augmentar el consum de fruites?

Per assolir l’objectiu mínim de 3 peces de fruita al dia us proposem alguns consells pràctics:

  • Tallar la fruita i guardar-la en un recipient tancat dins la nevera. D’aquesta manera, quan tingueu gana, ja la tindreu llesta per consumir.
  • En el cas de treballar fora de casa, preparar una carmanyola amb fruita.
  • Recordar que es poden barrejar trossos de fruita amb cereals o amb un iogurt, i fins i tot dins d’una amanida.
  • Intentar incloure les fruites fresques com a postres habituals dels àpats i com a berenar.

 

Fonts:

Canal Salut [Internet]. Barcelona: Generalitat de Catalunya; 2021. [citat 29 jul. 2021]. Falses creences: menjar fruita després dels àpats no és recomanable. Recuperat a partir de: https://canalsalut.gencat.cat/ca/vida-saludable/alimentacio/Mes-fruites-i-hortalisses/Falses-creences/menjar-fruita-despres-apats-no-es-recomanable/

Canal Salut [Internet]. Barcelona: Generalitat de Catalunya; 2021. [citat 29 jul. 2021]. Receptes saludables. Recuperat a partir de:https://canalsalut.gencat.cat/ca/vida-saludable/alimentacio/receptes_saludables/

Canal Salut [Internet]. Barcelona: Generalitat de Catalunya; 2021. [citat 29 jul. 2021]. Petits canvis per menjar millor. Recuperat a partir de: https://canalsalut.gencat.cat/ca/vida-saludable/alimentacio/petits-canvis-per-menjar-millor/

Compartir article