Consells

Son

La importància del fòsfor en la salut cerebral

Consell elaborat per Sodexo, empresa col·laboradora del BBHI.

 

Dins del procés que anomenem nutrició entren en joc nombrosos nutrients amb un paper rellevant en relació no només amb el creixement i desenvolupament del cervell, sinó també amb el seu adequat manteniment. Un d’aquests nutrients és el fòsfor.

El coneixement sobre la importància del fòsfor per a la salut cerebral es remunta a 1884, quan es van descobrir un conjunt de compostos denominats esfingolípids. Entre ells destacava l’esfingomielina, un fosfolípid (o lípid ric en fòsfor) molt present en la mielina, la capa que recobreix els axons de les neurones, protegint-les i contribuint a altres funcions essencials.

Això va conduir a la creença de l’existència d’una estreta relació entre la memòria i el fòsfor. No obstant això, avui dia no existeixen evidències científiques ni estudis que sostinguin aquesta afirmació concreta.

El fòsfor també juga un paper important en el correcte funcionament i manteniment de les altres cèl·lules del nostre organisme, a més de formar part d’altres estructures com els ossos o el material genètic.

Algunes de les seves fonts principals són:

  • Productes lactis, com la llet o el formatge.
  • Carns, peixos o ous.
  • Fruits secs.
  • Varietats integrals de grans i cereals.

 

Bibliografia

Mataix Verdú FJ. Tabla de composición de alimentos. 5ª ed. Granada: Editorial Universidad de Granada; 2011. ISBN-13: 9788433849809.

Ramstedt, B; Slotte, JP (2002). Membrane properties of sphingomyelins. PMID 12401199. S2CID 35378780. Open Access

Cupisti A, D’Alessandro C. The impact of known and unknown dietary components to phosphorus intake. G Ital Nefrol. 2011 PMID: 21626496.

logo sodexo

Compartir article