Consells

Son

La carbassa, una bona font d’aigua pel teu cervell

Consell elaborat per Ametller Origen, entitat col·laboradora del BBHI en l’àmbit de la nutrició.

Arriba el fred i les carbasses comencen a guanyar protagonisme en els plats i les festes. La carbassa cultivada en el territori nacional arrenca el seu conreu el setembre i dura fins a l’abril aproximadament.

Aquesta destaca pel seu gust dolç i la duresa de la seva pell, que li aporta protecció i ajuda a que es conservi més temps. A més a més, d’aquesta hortalissa es pot aprofitar quasi tot, siguin les llavors, la polpa o la mateixa flor i dóna peu a fer múltiples receptes.

Com incorporar-la a la dieta

La carbassa té un sabor molt versàtil, tant combina amb elaboracions dolces o salades. És per això que es pot incorporar en els entrants en forma de crema, broqueta de verdures o saltejada en una amanida, i alhora es pot utilitzar com a salsa o guarnició de carns i peixos.  A més, conté sucres de forma natural, que si s’afegeix a les receptes tradicionals de pastissos, magdalenes i coques, els dóna un toc especial i així es redueix o s’elimina la quantitat de sucres que normalment contenent aquestes elaboracions.

Elecció i conservació

De les carbasses de la varietat d’hivern s’han d’escollir les més pesades, ja que tenen menys aigua i la pell és més gruixuda. A més, s’ha de mirar que la pell sigui ferma. La carbassa sencera s’ha de conservar en un lloc fresc, ben ventilat i allunyat de la llum. Una vegada s’ha tallat, envoltar-la amb un film o introduir-la en un recipient tancat i guardar-la en refrigeració.

Propietats nutricionals

La carbassa té un 90% d’aigua i la part restant majoritàriament són hidrats de carboni, aportant mínimes quantitats de greixos i proteïnes. Gràcies a aquesta composició, és una hortalissa amb baix contingut calòric. Conte beta-carotens pigments de color vermell, ataronjat i groguenc, que són precursors de la vitamina A, és a dir, en els nostres intestins es converteixen en vitamina
A. Alhora, un cop cuita ens aporta vitamina A de forma directa que ajuda al manteniment de la nostra pell i la visió. Altrament contribueix a tenir un òptim estat del sistema immunitari, perfecte per les èpoques de fred.

 

Compartir article