Consells

Son

Higiene de la son

La qualitat de la son té un impacte en la nostra salut física, mental i emocional, i comporta molts beneficis: producció o manteniment de massa muscular, incrementa la capacitat del sistema immunitari per combatre les infeccions, potencia la capacitat de concentració, d’aprenentatge i de memòria i millora l’estat d’ànim.

Per promoure una correcta higiene de la son, per una millor qualitat de vida i millor funcionament psicològic i cognitiu, és important considerar diversos factors. Així, durant les hores de descans s’ha de vetllar per:

  1. Limitar l’ús del llit per dormir. Es recomana mirar la televisió, utilitzar el mòbil o la tablet a altres llocs de la casa.
  2. Utilitzar matalàs i coixins còmodes per trobar la posició més confortable.
  3. Mantenir l’habitació en bones condicions ambientals: temperatura fresca entre 17 i 19 graus, aïllada de sorolls i en la foscor per a mantenir un correcte cicle somni-vigília.
  4. En cas de despertar-se durant la nit, en lloc d’encendre la llum de l’habitació, és millor utilitzar llums suaus (per exemple de color ambre o vermell).

Recomanacions per dormir millor:

  1. Establir un horari regular per anar a dormir i llevar-se. En els dies festius en la mesura del possible és millor seguir un horari semblant al dels dies laborals.
  2. Un exercici físic regular ajuda a dormir millor, però no s’ha de fer durant les 3 hores abans d’anar a dormir.
  3. Evita consumir estimulants (cafè, te, xocolata i tabac) i alcohol, especialment durant la tarda/nit.
  4. “Desconnecta” de les tensions del dia abans del sopar i almenys dues hores abans d’anar a dormir.
  5. Abans d’anar a dormir, establir una sèrie d’activitats relaxants (bany, música suau, lectura… sempre amb llum molt tènue) i combina-les cada dia de forma rutinària.

Compartir article