En les últimes dècades molts estudis han investigat els efectes del consum de tabac sobre els diferents aspectes de la salut.
En aquest sentit, els més coneguts i estudiats són els efectes del consum de tabac com a factor de risc per desenvolupar un càncer o en augmentar el risc de patir accidents cardio-vasculars, els quals representen les principals causes de mortalitat associades a aquest hàbit.
Malgrat que aquestes siguin les patologies més conegudes associades al tabac, és difícil concebre que el tabaquisme afecti de forma selectiva algun sistema o òrgan del cos humà.
De fet, com la iniciativa BBHI promou, no és possible pensar en un factor de risc pel cos que no ho sigui també per a la salut cerebral, considerant que aquest dos no són deslligats sinó intrínsecament interconnectats.
En aquest marc, diversos estudis han investigat la relació entre el tabaquisme i la salut cerebral. Els resultats d’algun d’aquests treballs aportat resultats contradictoris, fins i tot suggerint que el consum del tabac pot reduir el risc de declivi cognitiu.
Estudi associa fumar i risc demència
No obstant això, un important estudi recent, dut a terme en Finlàndia, ha revelat una forta associació entre fumar i el risc de demència. Concretament en aquest estudi longitudinal els investigadors volien estudiar la relació entre el consum de tabac en l’edat mitjana i el risc de desenvolupar demència en la vellesa. Per això han seguit més de 20000 persones entre 50 i 60 anys durant un període superior als 20 anys. Els resultats d’aquest estudi indiquen que les persones que fumaven molt tenien més del doble de risc de desenvolupar malaltia d’Alzheimer o altres tipus de demències quan envellien, comparats amb els no fumadors.
De les més de 5000 persones diagnosticades amb demència, més de 1000 van tenir un diagnòstic de malaltia d’Alzheimer, i poc menys de 500 de demència vascular.
Una de les possibles explicacions d’aquesta relació entre el consum de tabac i la malaltia d’Alzheimer podria ser que fumar contribueix a augmentar els processos oxidatius, els processos inflamatoris i l’estrès, que es consideren fortament relacionats amb aquesta patologia.
D’altra banda la relació entre el consum de tabac i el risc de desenvolupament de demència vascular podria residir en mecanismes similars als que relacionen el tabac amb problemes cardio-vasculars.
Més informació:
Compartir article