Consells

Son

Durant les festes, no abusis del sucre

El sucre, sota forma de glucosa, és un dels recursos més importants d’energia per l’activitat de les cèl·lules del nostre organisme, en general, i per les cèl·lules del cervell, les neurones. Aquest òrgan consumeix aproximadament el 20% de les energies que es deriven del sucre de tot l’organisme.

Algunes de les funcions cognitives mes importants com, per exemple, la memòria, estan estrictament relacionades amb els nivells de glucosa. Sense els nivells necessaris de glucosa, el cervell no pot produir la quantitat necessària de neurotransmissors necessaris pel correcte funcionament del cervell.

De la mateixa manera, els nivells de glucosa en la sang s’ha relacionat amb els nivells d’atenció i d’altres funcions cognitives.

 

 

No exagerar amb el consum de sucre

Tot i la importància de la glucosa pel correcte funcionament del cervell, un consum exagerat de sucre i un nivell excessiu de glucosa en la sang pot tenir efectes adversos.

L’OMS recomana que, si s’ingereixen sucres lliures (els sucres lliures són els monosacàrids i disacàrids afegits als aliments pels fabricants, els cuiners o els propis consumidors, inclosos els sucres presents de forma natural en la mel, els xarops, els sucs de fruita i els concentrats de suc de fruita) aportin menys del 10% de les necessitats energètiques totals; a més, es poden observar millores en la salut si es redueixen a menys del 5%. Aquesta proporció equival a menys d’un got de 250 ml de beguda ensucrada al dia.

 

 

Un estudi realitzat a l’estat de Washington va seguir mes de 2,000 persones al llarg dels anys i va revelar que uns nivells alts de glucosa en la sang tenien efectes negatius per a la salut cerebral en l’envelliment. Concretament uns nivells alts de glucosa estaven associats a un risc més gran de desenvolupar una demència tant en persones amb diabetis com en persones sense aquest diagnòstic.

Mes enllà de la demència, hi ha sòlida evidència de la relació existent entre nivells alts de glucosa a la sang i el risc d’accident càrdio-vasculars. En el cas de la salut cerebral, es pot establir una relació amb el risc d’ictus.

Més informació:

Estudis referenciats:

Compartir article