Consells

Son

Activitats a evitar per un son saludable

Consell de son elaborat per AdSalutem, entitat col·laboradora del BBHI.

Dones moltes voltes al llit perquè no pots dormir? Probablement has estat utilitzant l’ordinador o el teu telèfon mòbil poc abans d’anar a dormir o no has digerit encara el sopar. Aquestes són activitats que hauríes d’evitar abans de dormir.

1. Veure la televisió i usar ordinadors i mòbils
No hi ha pitjor hàbit abans d’anar a dormir que consultar el mòbil. No només perquè es tracta d’una pantalla que provoca una sobreexposició a la llum, sinó també pel que es consulta: estar pendent del correu electrònic o eines de treball no t’ajudarà a desconnectar. En aquest sentit, veure la televisió abans de dormir tampoc és aconsellable ja que les seves imatges, il·luminació i so són molt estimulants.

2. Anar a dormir just després de sopar
El cos necessita unes hores per a digerir el menjar. Normalment s’aconsella sopar unes 2 hores abans del moment previst de ficar-se al llit. Si vas a dormir just desprès de sopar pot ser que et costi agafar el son o et sentis fins i tot malament. A més, quant més menges abans de dormir, més difícil serà agafar el son. Per tant, els menjars més abundants i energètiques cal fer-los en l’esmorçar i el dinar. També cal evitar les begudes alcohòliques i amb cafeïna durant el sopar, així com el tabac.

3. Tenir el mòbil encès
La radiació pot afectar la qualitat del son, per la qual cosa has de posar-lo en mode avió o, preferiblement, apagar-ho almenys mitja hora abans de ficar-te al llit. Tingues una alarma digital que et permeti prescindir del mòbil o altres aparells amb connexió en el teu espai de descans. Dormir prop d’ells pot dificultar la conciliació del son i/o fer que et despertis cansat.

4. Anar a córrer abans de dormir
Fer esport és una activitat bàsica per a qualsevol persona. No obstant això, no s’ha de fer just abans d’anar a dormir, ja que pot alterar el son. És recomanable exercitar-se entre 3 o 4 hores abans de l’hora prevista per a dormir i abans també de l’hora del sopar.

5. Aixecar-se sempre a hores diferents
Anar a dormir un dilluns a mitjanit, un dimarts a les 10 de la nit i un dimecres a les 2 del matí no és recomanable. Ni ho és tampoc aixecar-se a hores diferents. Per això, hauries de dormir sempre unes vuit hores, ficant-te al llit i aixecant-te a una hora fixa i no pensar a recuperar hores de son els caps de setmana, ja que del que es tracta és de dormir les mateixes hores sempre que es pugui.

6. Col·locar el cos en males postures
Segur que has escoltat més d’una vegada a pediatres que recomanen que els nens no haurien de dormir de cap per avall per a evitar problemes de respiració. En el cas dels adults, es recomana una postura còmoda, sempre de cap per amunt, ja sigui amb l’esquena totalment recolzada en el matalàs o de costat. Si el cos es col·loca en postures incòmodes els músculs no podran relaxar-se i es mantindran en tensió constant, amb el que agafar el son i mantenir-lo serà tot un repte.

 

 

Compartir article