Donat que l’alcohol pot reduir la fase REM i causar interrupcions del son, les persones que beuen abans de ficar-se al llit sovint experimenten símptomes d’insomni i se senten excessivament somnolentes l’endemà.
Això pot portar-les a un cercle viciós que consisteix a automedicar-se amb alcohol per agafar el son, consumir cafeïna i altres estimulants durant el dia per mantenir-se desperts i després utilitzar lalcohol com a sedant per contrarestar els efectes daquests estimulants.
L’evidència científica indica que consumir alcohol augmenta un 25% el risc d’apnea del son, un trastorn caracteritzat per una respiració anormal i pèrdua temporal de la respiració durant el son.
Els episodis respiratoris relacionats amb l’apnea (AOS) poden ser més freqüents amb el consum d’alcohol perquè els músculs de la gola es relaxen massa i generen resistència durant la respiració. A més, l’alcohol pot exacerbar els símptomes de l’AOS i generar roncs més intensos fins i tot en persones que no han estat diagnosticades d’AOS. Aquests lapses en la respiració poden, alhora, causar interrupcions del son i disminuir-ne la qualitat.
Un estudi del 2018 va comparar la qualitat del son entre subjectes que consumien diferents quantitats dalcohol. Els autors van trobar els resultats següents:
Tenint en compte tot això, per evitar els problemes de son associats a l’alcohol es recomana deixar de beure almenys quatre hores abans de l’hora de dormir.
Compartir article