Notícia

Portar una vida sana ajuda a reduir el risc de patir demència

Segons les noves directrius publicades per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), practicar exercici físic de forma regular, no fumar, evitar l’ús nociu de l’alcohol, controlar el pes corporal, seguir una dieta sana i mantenir la pressió arterial, el sucre en sang i el colesterol en nivells adequats pot reduir el risc de patir demència.

“Es calcula que en els pròxims 30 anys es triplicarà el nombre de persones que pateixen demència”, va explicar el Director General de l’OMS, el Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus. “Hem de fer tot el possible per a reduir el risc que la gent pateixi demència. La informació científica que hem obtingut per a l’elaboració d’aquestes directrius confirma el que portàvem temps sospitant: el que és bo per al cor és bo per al cervell“.

La reducció dels factors de risc és una de les diverses esferes del pla d’acció mundial de l’OMS sobre la resposta de salut pública a la demència. Altres esferes són: l’enfortiment dels sistemes d’informació sobre la demència, el diagnòstic, el tractament i la cura, el suport als cuidadors de persones que pateixen demència i la recerca i la innovació.

Demència: un problema de salut pública en ràpid creixement

La demència és una malaltia que es caracteritza pel deteriorament cognitiu superior a l’esperat per un envelliment normal. Afecta a la memòria, al llenguatge, al sentit d’orientació i a la capacitat de comprensió, de raonament, de judici, de càlcul i d’aprenentatge. La demència es produeix com a resultat d’una sèrie de malalties i lesions que afecten el cervell, com la malaltia d’Alzheimer o els accidents cerebrovasculars.

La demència és un problema de salut pública en ràpid creixement que afecta a 50 milions de persones en el món. Es produeixen uns 10 milions de nous casos cada any. La demència és una causa important d’invalidesa i dependència entre les persones majors. A més, la malaltia suposa una càrrega econòmica elevada per a tota la societat: es calcula que els costos vinculats a cura de les persones amb demència aconseguiran els US$ 2.000 milions anuals en 2030.

 

Llegeix la notícia completa aquí:

Noves guies de la OMS: