Notícia

ONU demana prendre mesures per protegir la salut mental durant i després de la COVID-19

Al presentar el seu informe d’actuació sobre els efectes de la COVID-19 i la salut mental, el Secretari General de les Nacions Unides António Guterres va destacar que els patiments psicològics com la depressió i l’ansietat “constitueixen algunes de les majors causes de sofriment en el nostre món”.

Segons les dades de l’ONU, abans de la pandèmia de COVID-19 la depressió i l’ansietat ja costaven a l’economia mundial més d’un bilió de dòlars a l’any.

“Durant l’emergència que ha causat la COVID-19, la gent té por de la infecció, de morir i de perdre als seus familiars”, expliquen les recomanacions de les Nacions Unides.

“Al mateix temps, un gran nombre de persones han perdut o corren el risc de perdre els seus mitjans de vida, han quedat socialment aïllades i separades dels seus éssers estimats i, en alguns països, han patit ordres de confinament a la llar que van aplicar de manera dràstica “.

En aquest sentit, des del BBHI s’està focalitzant en un estudi sobre aspectes de salut mental durant la pandèmia.

 

Creix la vulnerabilitat

Les dades a nivell mundial semblarien confirmar aquesta major vulnerabilitat mental, va dir Dévora Kestel, la directora de Departament de Salut Mental i Consum de Substàncies de l’OMS, citant enquestes que mostren un augment de l’sentiment d’angoixa en el 35% de la població enquestada en Xina, el 60% en el Iran i el 45% als Estats Units.

Afeccions neurològiques i salut cerebral

Els símptomes de salut mental causats per la COVID-19 inclouen mals de cap, deteriorament de el sentit de l’olfacte i de l’gust, agitació, desvaris i vessament cerebral, segons el document de les Nacions Unides.

Les afeccions neurològiques ocultes també augmenten el risc d’hospitalització per COVID-19, assenyala, mentre que l’estrès, l’aïllament social i la violència familiar probablement afectin la salut cerebral i a el desenvolupament dels nens petits i els adolescents.

L’aïllament social, la reducció de l’activitat física i la disminució dels estímuls intel·lectuals augmenten el risc de deteriorament cognitiu i demència en els adults de més edat, afegeix.

 

Llegir la notícia completa al web de l’OMS: