Notícia

Més evidència que socialitzar ajuda a protegir el cervell que envelleix

Uneix-te a un club de lectura, fes un creuer o simplement visita a amics: una nova recerca recolza la idea que les activitats socials ajuden a evitar el deteriorament mental a mesura que envelleixes.

L’estudi va trobar que les persones majors amb alts nivells d’una proteïna relacionada amb l’Alzheimer en els seus cervells podien retardar qualsevol deteriorament mental si sortien i socialitzaven regularment.

“El compromís social pot ser un marcador important de resiliència” en adults majors amb el risc de demència, va dir l’autora principal, la Dra. Nancy Donovan. És cap de psiquiatria geriàtrica a l’Hospital Brigham and Women’s de Boston.

En l’estudi, els investigadors van rastrejar dades de 217 homes i dones de 63 a 89 anys. Aquestes persones majors van participar en l’Harvard Aging Brain Study, un assaig destinat a identificar els primers signes de la malaltia d’Alzheimer.

Participants sense deteriorament mental

Els participants van començar l’estudi sense evidència de deteriorament mental, però alguns tenien alts nivells de proteïna beta amiloide, un segell distintiu de la malaltia d’Alzheimer que es pot detectar en els escàners cerebrals.

Els investigadors van avaluar els nivells de compromís social de les persones majors (com passar temps amb amics i familiars, i fer treball voluntari) i la seva funció mental (cognitiva) al començament de l’estudi i novament tres anys després.

Entre els adults majors amb alts nivells de beta amiloide, els que tenien nivells més baixos de compromís social al començament tenien un major deteriorament mental després de tres anys que aquells que eren socialment actius.

Aquesta associació no es va observar entre les persones amb baixos nivells de beta amiloide, segons l’estudi, que es va publicar recentment en el American Journal of Geriatric Psychiatry.

Compromís social i funció cognitiva

“El compromís social i la funció cognitiva estan relacionats entre si i semblen disminuir junts”, va dir Donovan en un comunicat de premsa de l’hospital.

El seu equip creu que estudis més llargs podrien agregar més informació sobre el deteriorament mental amb el temps, així com la progressió de la malaltia d’Alzheimer.

“Volem comprendre l’amplitud d’aquest problema en les persones majors i com intervenir per a protegir a les persones d’alt risc i preservar la seva salut i benestar”, va explicar Donovan.

Aquest estudi es va basar en una mesura estàndard de compromís social que no va avaluar tots els efectes subtils de la comunicació digital o tots els impactes de les relacions, van anotar els investigadors.

Una avaluació més completa podria ser valuosa en futurs assajos clínics de la malaltia d’Alzheimer, van agregar els autors.