Notícia

L’optimisme s’associa amb una longevitat excepcional

Des d’aquesta setmana hi ha un motiu més per a ser optimista: un estudi que s’ha publicat en Proceedings of the National Academy of Sciences(PNAS) ha conclòs que les persones optimistes viuen fins a un 15% més que els pessimistes.

L’optimisme és un atribut psicològic caracteritzat per la creença general que ocorreran coses positives o bé que el futur serà favorable, perquè un podrà prendre les decisions importants.

Científics d’Escola Universitària de Medicina de Boston (els EUA), dirigits per Lewina O. Lee, van recollir dades de dos grans estudis que van recollir les respostes de 69.744 dones i 1.429 homes sobre les seves emocions en relació amb el futur.

Les dones més optimistes viuen un 15% més

Després de descartar el pes del seu estat de salut i hàbits alimentaris i esportius sobre la longevitat, els científics van avaluar el paper de l’optimisme. Així, van esbrinar que les dones més optimistes (el 25% d’elles) viuen una mitjana d’un 14,9% més que les que no ho són tant. En el cas dels homes, aquest percentatge és del 10,9%.

A més, segons els seus resultats, tant homes com dones optimistes tenen més probabilitat d’aconseguir edats excepcionalment longeves, per sobre dels 85 anys. En el cas d’elles, la probabilitat és 1,5 vegades major, mentre que per als homes aquesta xifra és de 1,7.

Per què ocorre això? Encara que els investigadors no poden establir una relació de causa-efecte, han suggerit que l’optimisme seria beneficiós perquè podria promoure bons hàbits en l’alimentació i la pràctica d’esport, així com fer a aquestes persones menys propenses a fumar i a beure. És cert que bé podria ser a l’inrevés: els hàbits saludables podrien promoure l’optimisme.

Llegeix la notícia completa al ABC:

Enllaç a l’estudi a la revista PNAS: