Notícia

L’exercici millora la memòria i augmenta el flux sanguini al cervell

Els científics han reunit moltes proves que relacionen l’exercici amb la salut de el cervell, i algunes investigacions suggereixen que l’estat físic pot fins i tot millorar la memòria. Però què passa durant l’exercici per desencadenar aquests beneficis?

Una nova investigació d’UT Southwestern que mapeja els canvis cerebrals després d’un any d’entrenaments aeròbics ha descobert un procés potencialment crític: l’exercici augmenta el flux sanguini en dues regions clau de el cervell associades amb la memòria. En particular, l’estudi va mostrar que aquest flux sanguini pot ajudar fins i tot a les persones grans amb problemes de memòria a millorar la cognició, una troballa que, segons els científics, podria guiar la investigació futura de la malaltia d’Alzheimer.

“Potser algun dia puguem desenvolupar un medicament o procediment que apunti de manera segura a el flux sanguini en aquestes regions de cervell”, diu Binu Thomas, Ph.D., un investigador científic d’UT Southwestern en neuroimatge. “Però recentment estem començant a explorar la combinació correcta d’estratègies per ajudar a prevenir o retardar els símptomes de la malaltia d’Alzheimer. Hi ha molt més que entendre sobre el cervell i l’envelliment”.

Flux sanguini i memòria

L’estudi, publicat a Journal of Alzheimer’s Disease, va documentar canvis en la memòria a llarg termini i el flux sanguini cerebral en 30 participants, cada un d’ells de 60 anys o més amb problemes de memòria. La meitat d’ells es van sotmetre a 12 mesos d’entrenament aeròbic; la resta només s’estirava.

El grup d’exercici va mostrar una millora del 47 per cent en les puntuacions de memòria després d’un any en comparació amb un canvi mínim en els participants de l’estirament. Les imatges de el cervell del grup d’exercici, preses mentre estaven en repòs a l’començament i a la fi de l’estudi, van mostrar un augment del flux sanguini cap a l’escorça cingulada anterior i l’hipocamp, regions neurals que juguen un paper important en la funció de la memòria .

Altres estudis han documentat beneficis per a adults cognitivament normals en un programa d’exercici, inclosa la investigació prèvia de Thomas que va mostrar que els atletes que envelleixen tenen un millor flux sanguini cap a l’escorça que els adults majors sedentaris. Però la nova investigació és significativa perquè mostra una millora durant un període més llarg en adults amb alt risc de desenvolupar la malaltia d’Alzheimer

Llegiu la notícia completa a Neuroscience News:

Enllaç a l’article al Journal of Alzheimer ‘s Disease: