Notícia

L’aïllament social afecta el benestar d’humans i d’altres mamífers

L’entorn social en qualsevol moment de la nostra vida condiciona les nostres experiències vitals i també la nostra salut. Aquesta influència no és exclusiva de l’ésser humà. En el regne animal, desenes d’espècies comparteixen la necessitat d’interacció social per sobreviure.

En un estudi publicat a la revista Science, un equip internacional de científics ha volgut comprovar com afecta a la salut i  el risc de mortalitat el distanciament social, i per això ha revisat la literatura científica sobre aquests factors socials en el benestar d’altres mamífers, des de rosegadors, dofins, cavalls fins primats no humans.

“Els humans som animals socials, de manera que per a comprendre com els nostres entorns socials afecten la nostra salut, podem mirar a altres animals amb els quals compartim una història evolutiva”, explica a SINC Noah Snyder-Mackler, autor principal de la feina i investigador en el Centre d’Evolució i Medicina de la Universitat de l’Estat d’Arizona d’EUA.

Com afecta a la salut l’aïllament

L’estudi revela que les relacions i interaccions socials poden alterar la fisiologia animal, el risc de malaltia i l’esperança de vida, i confirma que l’aïllament social està associat amb un major risc de mortalitat, com ja s’havia demostrat en estudis en humans. De fet, aquesta va ser una de les raons que va empènyer a Regne Unit a crear en 2018 una estratègia contra la soledat.

A la pandèmia, els efectes negatius de la quarantena seran superats per l’impacte positiu que té la disminució de les infeccions.

“Sabíem que un dels indicadors més forts de totes les causes de mortalitat, fins i tot per sobre de beure i fumar, és estar socialment aïllat”, corrobora Snyder-Mackler. Amb el seu estudi, l’investigador demostra que aquest vincle entre l’aïllament social i la mortalitat es troba en tot el regne animal de manera “sorprenentment” semblant.

Mesures de distanciament social

Aquests resultats coincideixen amb les actuals mesures de distanciament social per evitar la propagació de contagis per SARS-CoV-2. “No vull deduir que aquest distanciament social hagi d’afectar dràsticament la salut i la supervivència, però certament està afectant a la salut mental”, diu el científic.

No obstant això, els investigadors consideren que, en aquest cas, els efectes negatius de la quarantena seran superats per l’impacte positiu que té la disminució de les infeccions. L’equip també recomana mantenir-se connectat.

Llegeix la notícia completa a SINC: