Notícia

La IV Trobada de Voluntaris del BBHI comparteix els principals resultats de l’any

“El futur no és nomes la rehabilitació, sinó intentar que la gent no tingui pèrdues funcionals. Que allò que prevalgui siguin els hàbits de bona salut cerebral”. Amb aquestes paraules, el Director gerent de l’Institut Guttmann, Josep Maria Ramírez, va donar el tret de sortida a la IV Trobada de Voluntaris del Barcelona Brain Health Initiative, que es va celebrar virtualment el 16 de desembre del 2020 i a la qual van assistir 200 persones.

L’acte tenia com a objectiu presentar als voluntaris i voluntàries tot el que s’ha aconseguit durant l’any gràcies a la seva implicació. “El BBHI sols es possible amb l’esforç de tots vostès. Amb el seu compromís, temps, respostes, recomanacions, caliu i acompanyament”, va subratllar el director de Recerca de l’Institut Guttmann, Josep Maria Tormos. També es va celebrar que feia tot just uns dies que s’havia aconseguit la xifra de 1.000 voluntaris que havien passat per les proves mèdiques de la segona fase del projecte.

Els investigadors van subratllar la importància de l’esforç realitzat pels participants, que té un objectiu molt important: “La diferència entre mantenir o no la salut cerebral depèn de moltes coses, però sobretot de coses que no formen part de les cures mèdiques: hàbits de vida, exercici, son, pla vital, factors psicològics, alimentació, activitat cognitiva… El nostre repte és convertir tot això en una actuació mèdica personalitzada per a cadascú”, va dir el Director científic del BBHI, Álvaro Pascual-Leone.

 

Reptes i troballes del 2020

La pandèmia de la Covid-19 ha suposat un repte també per al BBHI. L’investigador principal del projecte, David Bartrés, va presentar els resultats preliminars de l’estudi creat aquest any per determinar quins aspectes psicològics determinen que unes persones siguin particularment resilients a la situació de pandèmia i confinament, amb l’objectiu de definir pautes de prevenció en cas de futures pandèmies.

Per la seva banda, el neuropsicòleg Gabriele Cattaneo va exposar les principals troballes que relacionen factors psicològics -com la personalitat, el pensament negatiu o els propòsits vitals- amb les patologies neurodegeneratives. I l’enginyer biomèdic Javier Solana va presentar els propers passos per al 2021: completar el seguiment dels 1.000 participants que s’han sotmès a les avaluacions mèdiques, millorar la usabilitat del Guttmann Cognitest i implementar la Brain Health Coaching App per a la promoció d’hàbits de vida saludable entre els voluntaris.

La trobada de voluntaris es va emmarcar dins de les XXXII Jornades Tècniques de l’Institut Guttmann, celebrades amb motiu del 55è aniversari de la institució. Les jornades, amb la col·laboració de la Fundació “la Caixa”, Biocat i l’Institut de Neurociències de la Universitat de Barcelona, van incloure la celebració del curs Brain Health for Life els dies 15 i 16 de desembre per analitzar i debatre els últims avenços de la promoció de la salut cerebral.