Barcelona Brain Health Initiative (BBHI) és un projecte de recerca dirigit a conèixer i entendre com es pot mantenir la salut del nostre cervell.

Promogut per l'Institut Guttmann, el BBHI es desenvolupa sota la direcció científica del professor Álvaro Pascual-Leone, Degà Associat de Ciència Clínica i Translacional de Harvard Medical School.

Un projecte que compta amb el suport metodològic de membres de HARVARD CATALYST, HARVARD MEDICAL SCHOOL

Un cervell sa és clau per a tenir una vida satisfactòria

Mantenir sa el nostre cervell és imprescindible per viure amb qualitat de vida, per optimitzar els nostres propis recursos i també per prevenir i endarrerir l’aparició de malalties.

Salut cerebral

Desenvolupar i preservar les xarxes neuronals és indispensable/vital per a poder viure en societat, mantenir l’autonomia i recuperar-nos en cas de lesions o malaltia.

Reserva cognitiva

Valora les diferents capacitats de resposta que tenim les persones enfront una mateixa malaltia neurològica.

Plasticitat cerebral

És la capacitat del cervell per a ser modificat enfront dels canvis a l’entorn i a les circumstàncies de la vida.

Els participants

La nostra comunitat de voluntaris està formada per persones interessades a conèixer com es pot mantenir la funció cerebral a mesura que avança l'edat.

L'estudi recull informació d'indicadors de salut a través d'una sèrie de qüestionaris online.

Preguntes freqüents

Aquestes són les nostres indicacions bàsiques sobre el projecte.

Participar en el projecte BBHI és formar part d’una comunitat de persones interessades en saber com mantenir sa el nostre cervell i com afrontar la vida, particularment la vellesa, d’una manera saludable.

Per participar és necessari que tots els voluntaris omplin uns qüestionaris a través del web. Això és el que diem la fase de seguiment i que es desenvolupa paral·lelament a les fases d’evaluació i d’intervenció del projecte.

Els qüestionaris demanen informació personal sobre els teus hàbits de vida com: dades mèdiques, d’exercici físic, de dieta, de socialització, de son, d’entrenament cognitiu i de pla vital.

Aquests qüestionaris s’aniran administrant de forma periòdica i aquesta fase durarà fins a la finalització del projecte.

Si acceptes i reuneixes certs criteris determinats pels investigadors, també pots formar part del grup d’avaluació i d’intervenció en les altres fases del projecte.

En la fase d’avaluació,  que va començar al 2018, es va seleccionar un grup de participants de la comunitat general del BBHI en funció dels seus hàbits de vida i la seva percepció de salut general. Aquest grup és d’aproximadament 1.000 persones a les quals s’ha convidat a fer un seguiment. Aquest seguiment es fa a partir de visites en persona, recollint informació més precisa sobre el seu estat de salut general, la seva funció cognitiva com ara la memòria i l’atenció i dels seus hàbits de vida.

Aquestes proves inclouen ressonància magnètica,  electroencefalograma, avaluació neuropsicològica, proves físiques i extracció de sang, entre d’altres.

A més a més,  en una fase d’intervenció es proposarà a un subgrup de persones (500 aproximadament) la possibilitat d’entrar en un programa personalitzat de canvi d’hàbits o estils de vida.

En aquest programa la meitat dels participants rebran pautes individualitzades per a optimitzar els seus hàbits de vida relacionats amb la salut cerebral. A més, comptaran amb el monitoratge personalitzat dels hàbits a partir d’un coach o entrenador personal, que via telemàtica, emprant una APP, estarà en permanent contacte amb els voluntaris, assegurant  la intensificació d’hàbits de vida saludables.

L’altra meitat del grup, 250 persones, el grup de control, continuaran rebent informació general sobre els hàbits de vida saludables sense cap altra indicació.

Si no entres en el grup d’avaluació del projecte, pots entrar en el grup d’intervenció, ja que es farà amb persones diferents.

Si participes a l’estudi, rebràs informació totalment gratuïta sobre l’estat de salut del teu cervell, reflectit pel tipus d’hàbits que realitzes i consells sobre com millorar la salut del teu cervell.

A més, hauràs ajudat a conèixer molt millor què podem fer per mantenir la salut cerebral a mesura que avança l’edat de la població. És a dir, formaràs part d’un projecte d’investigació adreçat a millorar la vida de les persones, aportant beneficis a tots els individus de la societat.

Les dades recollides en l’estudi estaran emmagatzemats de forma segura i confidencial, d’acord amb la normativa vigent.  Aquesta informació serà analitzada únicament amb una finalitat científica, sempre de forma anònima, i mai s’entregarà a tercers per finalitats comercials o publicitàries.

Si decideixes deixar de participar en l’estudi, en el moment i pel motiu que consideris oportú, les teves dades s’eliminaran de forma permanent de totes las bases de dades del projecte si així ens ho manifestes.

A mesura que avanci l’estudi els investigadors responsables aniran comunicant i difonent les troballes per diferents canals; per una banda, via el web del projecte s’aniran actualitzant els avenços més importants, d’altra banda de es faran actes oberts al públic en general per conèixer l’estat del projecte . Així mateix, els investigadors presentaran els resultats més rellevants en les reunions científiques internacionals.

El Barcelona Brain Health Initiative és un projecte liderat per l´Institut Guttmann i que compta amb un equip multidisciplinari de professionals.

Per una banda, el lideratge científic del professor de Harvard University, Álvaro Pascual Leone, i l’assessorament d’un ventall de científics de reconegut prestigi internacional, tant locals com estrangers.

A més, compta amb l’impuls i cooperació de l’Àrea de Recerca i Coneixement de “la Caixa”, i amb el suport de la Fundació Abertis i altres empreses col·laboradores.