Estudi

El projecte

Barcelona Brain Health Initiative (BBHI) és una iniciativa de recerca dirigida a conèixer i entendre com es pot mantenir la salut del nostre cervell.


Promoguda per l'Institut Guttmann, la BBHI es desenvolupa sota la direcció científica del Doctor Álvaro Pascual-Leone, catedràtic de Neurologia de la Harvard Medical School.


Un cervell sa

Mantenir sa el nostre cervell és imprescindible per viure amb qualitat de vida, per optimitzar els nostres propis recursos i per prevenir i endarrerir l’aparició de malalties.

Salut cerebral

Salut cerebral

Desenvolupar i preservar les xarxes neuronals és vital per viure en societat, mantenir l’autonomia i recuperar-nos en cas de lesions o malaltia.

Reserva cognitiva

Reserva cognitiva

Valora les diferents capacitats de resposta que tenim les persones enfront d'una mateixa malaltia neurològica.

Plasticitat cerebral

Plasticitat cerebral

És la capacitat del cervell per ser modificat davant dels canvis de l’entorn i de les circumstàncies de la vida.

Vídeos explicatius de la BBHI

Play icon
Presentació del projecte de salut cerebral Barcelona Brain Health Initiative
Play icon
Investiguem l'impacte de la Covid-19 en la salut cerebral
Play icon
FAQS estudi específic sobre l’impacte de la Covid-19 en la salut cerebral

Preguntes freqüents

Què implica participar a la BBHI?

Per participar a la BBHI és necessari omplir uns qüestionaris a través del web. Els qüestionaris demanen informació personal sobre els teus hàbits de vida, com ara: dades mèdiques, d’exercici físic, de dieta, de socialització, de son, d’entrenament cognitiu i de pla vital.

Els qüestionaris s'administren de forma periòdica i aquesta fase durarà fins a la finalització del projecte.


Què és la fase d’avaluació?

A la fase d'avaluació, ja finalitzada, es va seleccionar un grup de participants en funció dels seus hàbits de vida i de la seva percepció de salut general. Se'ls va fer un seguiment a partir de visites presencials, recollint informació més precisa sobre el seu estat de salut general, la seva funció cognitiva i els seus hàbits de vida.

També se'ls van fer un seguit de proves, que incloïen ressonància magnètica, electroencefalograma, avaluació neuropsicològica, proves físiques i extracció de sang, entre d’altres.


Què és la fase d’intervenció?

A la fase d'intervenció, ja finalitzada, es va proposar a un subgrup de persones la possibilitat d’entrar en un programa personalitzat de canvi d’hàbits o estils de vida.

Aquestes persones van rebre pautes individualitzades per optimitzar els seus hàbits de vida relacionats amb la salut cerebral mitjançant un coach o entrenador personal per via telemàtica, emprant una APP.


Quins són els beneficis de participar-hi?

Si participes en l'estudi, rebràs informació totalment gratuïta sobre l’estat de salut del teu cervell, reflectit pel tipus d'hàbits que realitzes, i consells sobre com millorar la salut del teu cervell.

A més, ajudaràs a conèixer molt millor què podem fer per mantenir la salut cerebral a mesura que envellim. És a dir, formaràs part d’un projecte d’investigació adreçat a millorar la vida de les persones, aportant beneficis a tota la societat.


Qui tindrà accés a les meves dades mèdiques? Com es protegeix la informació personal que comparteixo amb vosaltres?

Les dades recollides en l'estudi estaran emmagatzemades de forma segura i confidencial, d'acord amb la normativa vigent. Aquesta informació serà analitzada únicament amb una finalitat científica, sempre de forma anònima, i mai s'entregarà a tercers per finalitats comercials o publicitàries.


Què passa si deixo de participar en l’estudi abans que s’acabi?

Si decideixes deixar de participar en l’estudi, en el moment i pel motiu que consideris oportú, les teves dades s’eliminaran de forma permanent de totes las bases de dades del projecte si així ens ho manifestes.


On es publicaran els resultats?

Anem comunicant i difonent les troballes per diferents canals: el web de la iniciativa, xarxes socials, els newsletters i actes oberts al públic en general. Així mateix, els investigadors presenten els resultats més rellevants en les reunions científiques internacionals i els publiquen en revistes científiques.


Qui recolza la Barcelona Brain Health Initiative?

La Barcelona Brain Health Initiative és un projecte liderat per l'Institut Guttmann i que compta amb un equip multidisciplinari de professionals. D'una banda, el lideratge científic del professor de la Harvard University Álvaro Pascual-Leone, i d'altra banda l'assessorament d’un ventall de científics de reconegut prestigi internacional, tant locals com estrangers.

A més, compta amb l'impuls i cooperació de la Fundació "la Caixa", així com amb el suport de la Fundació Abertis i altres empreses col·laboradores.


Entitats col·laboradores