Notícia

El “prejudici optimista”, un obstacle per a la contenció de la pandèmia

El “biaix d’optimisme” o “prejudici d’optimisme” es defineix com la percepció errònia d’una persona en considerar que té menys possibilitats d’experimentar una situació adversa de les que té realment o de les que tenen les persones del seu voltant. Investigadors del BBHI han publicat un editorial a la revista Annals of Neurology en què alerten que aquest biaix és poc realista i pot influir negativament en el compliment de les mesures de prevenció de la Covid-19. Afegeixen que aquest fet pot veure’s accentuat amb l’inici de les vacunacions. 

“El biaix optimista pot ser molt beneficiós per reduir l’estrès, controlar l’ansietat i promoure la salut –explica Álvaro Pascual-Leone, Director científic del BBHI i catedràtic de Neurologia de la Harvard Medical School–. Però lluitar amb una pandèmia requereix canvis de comportament, adherència a les normes i adopció de pràctiques que poden ser incòmodes. Això pot costar més a les persones amb aquesta perspectiva optimista, i més encara si amb l’arribada de les vacunes la gent percep que la seva sensació de risc disminueix”, afegeix. 

 

Dones i persones grans, més realistes

Al llarg de 4 mesos, de mitjana un 35,3% dels participants van manifestar més preocupació per la salut d’amics i familiars que per la seva. Aquests percentatges es mantenien fins i tot en els voluntaris amb factors de risc relacionats amb la Covid-19, com ara l’edat, l’obesitat o la diabetis, i també en el subgrup de persones que van ser diagnosticades de Covid-19, van necessitar hospitalització o tenien una persona propera diagnosticada, hospitalitzada o que va morir a causa de la malaltia. Els resultats del BBHI també han revelat que les dones i les persones de més edat són més realistes, i per tant es preocupen més per si mateixes que pels altres“Encara que soni contradictori, en el context actual de pandèmia és més solidari preocupar-se per un mateix, perquè la millor manera de protegir els altres és protegint-te tu”, argumenta David Bartrés-Faz, investigador principal del BBHI i professor de la facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat de Barcelona. 

Els autors de l’article alerten que aquesta sensació excessiva de seguretat pot implicar que no se segueixin les recomanacions i posar en perill no només la salut individual, sinó també la pública. “Afortunadament, el biaix d’optimisme pot ser modulat de manera que es promoguin els valors col·lectius”, afirma Pascual-Leone. Per aquest motiu, els investigadors advoquen per posar de relleu el paper de la neurociència per optimitzar les campanyes destinades a la promoció de la vacunació i l’adopció de mesures de prevenció de la pandèmia. 

 

Enllaç a l’article Beware of optimism bias in the context of the COVID-19 pandemic – Revista Annals of Neurology.