Notícia

El cervell produeix milers de neurones noves

Durant més de set anys, la biòloga María Llorens ha recopilat acuradament trossets de cervell de persones mortes. Algunes no sofrien cap malaltia neurodegenerativa i unes altres tenien indicis clars d’alzheimer.

Un neuropatòleg va extreure de cada cervell l’hipocamp, l’epicentre de la memòria, va prendre mostres d’un centímetre de costat, va aplicar productes químics per a conservar-les sense danyar-les i les hi va enviar a Llorens. Ella les va tallar en finíssimes làmines de cinc micres per a poder observar-les al microscopi. En total, va aconseguir mostres de 58 persones que eren com a or pur, perquè aquest tipus de material biològic és escàs a causa del reduït nombre de cossos donats a la ciència.

Gràcies a l’estudi d’aquests cervells el grup de recerca de Llorens en el Centre de Biologia Molecular Sever Ochoa ha confirmat que els humans generem neurones noves al llarg de tota la vida. Fins a persones pròximes als 90 anys produeixen desenes de milers de cèl·lules nervioses noves que són essencials per a la memòria i l’aprenentatge.

María Llorens (centro) junto a su grupo de investigación en el Centro de Biología Molecular Severo Ochoa (CSIC-UAM)

L’estudi, publicat avui en Nature Medicine, és una nova i contundent aportació en una polèmica científica que s’ha intensificat recentment: naixem amb un nombre determinat de neurones i les anem perdent al llarg de la vida o hi ha regeneració? La resposta té importants implicacions tant per al funcionament bàsic de la ment com per a abordar les seves malalties, especialment les degeneratives com el párkinson o l’alzheimer.

Llegeix la notícia completa a El País: