Notícia

El BBHI participa en el major estudi mundial sobre la percepció pública de la salut cerebral

El BBHI ha participat en l’Enquesta Global de Salut Cerebral, el major estudi mundial realitzat fins al moment per recopilar dades sobre la percepció pública sobre la salut cerebral. L’enquesta s’ha realitzat en el marc deel projecte europeu Lifebrain, que entre juny de 2019 i agost de 2020 va recopilar 27.590 respostes de persones procedents de 81 països.

L’objectiu de l’enquesta era explorar l’interès de les persones en la salut cerebral, així com investigar quines accions duen a terme per cuidar-la, quina és la seva principal motivació per fer-ho, quines activitats estan disposades (o no) a fer i quin tipus de suport necessitarien per fer canvis en el seu estil de vida. També es va demanar als enquestats que seleccionessin les mesures de salut pública que consideraven més eficients per promoure la salut cerebral. “És important promoure la salut deel cervell perquè gairebé un terç de la càrrega total de morbiditat a Europa es relaciona amb trastorns cerebrals”, indica Isabelle Budin Ljøsne, de l’Institut Noruec de Salut Pública i responsable de l’estudi. Amb aquest objectiu va néixer precisament el BBHI, un projecte d’investigació dirigit a conèixer i entendre com es pot mantenir la salut de el cervell al llarg de el temps.

 

Com promoure la salut cerebral de les persones?

Els principals resultats de l’enquesta són:

  • El 95% d’enquestats creuen que les autoritats de salut pública haurien de proporcionar als ciutadans informació clara i basada en l’evidència sobre la salut cerebral.
  • El 87% necessitarien suport professional, ja sigui del seu metge de capçalera o d’un especialista.
  • El 80% també necessitarien un seguiment regular per revisar l’efecte dels canvis en el seu estil de vida.
  • El 76% creu que les autoritats haurien d’introduir activitats de relaxació i esports a les escoles i llocs de treball.
  • El 72% opina que les autoritats haurien d’oferir ajuts per promoure una alimentació i pràctica d’activitats saludables.

 

Els resultats també indiquen que, a l’hora d’obtenir informació sobre la salut cerebral, la població confia més en els especialistes i menys en les xarxes socials i mitjans de comunicació generalistes. Un altre dels punts a destacar és que la ciutadania creu necessari disposar de suport professional i monitorització per controlar l’efecte de les accions en matèria de salut cerebral.

En aquest sentit, la tercera fase del BBHI ha desenvolupat una app que permet a un subgrup de participants seguir un programa personalitzat per optimitzar els seus hàbits de vida –dieta, somni, exercici, entrenament cognitiu…–, oferint recomanacions personalitzades basades en el perfil, les preferències i les motivacions de cada participant. “És a dir, una app amb informació clara, precisa i comprensible per part de professionals experts en salut cerebral, que és precisament el que l’Enquesta Global de Salut Cerebral ha revelat que reclama la ciutadania”, destaca Javier Solana, enginyer biomèdic i investigador del BBHI .