Notícia

El BBHI participa al AAIC 2020

Investigadors del projecte de salut cerebral BBHI del Institut Guttmann i la Fundació “la Caixa” participen un any més en l’Alzheimer’s Association International Conference 2020 (AAIC), que enguany se celebra de manera virtual entre els dies 27 i 31 de juliol.

L’investigador Gabriele Cattaneo presenta alguns dels resultats preliminars derivats de l’estudi específic que des del projecte s’està fent arran de la pandèmia de la Covid-19 des de març.

“Haver estat infectat, haver tingut un familiar malalt, i la por d’infectar-se un mateix o un familiar; així com la qualitat de vida percebuda, i el sentiment de solitud durant el confinament, són factors relacionats a un empitjorament de la salut mental”, va explicar Cattaneo.

A més, les característiques personals com l’optimisme, la creativitat i el pensament positiu davant les dificultats redueixen l’impacte d’aquests estressors.

Presentació de pòsters

D’altra banda, la investigadora Goretti Espanya presenta dues posters: un sobre la relació entre activitat física i inhibició intracortical; i un altre sobre la relació entre fitness cardiovascular, factors de risc cardiovascular i salut cerebral.

“Els resultats suggereixen que hàbits d’estil de vida saludables modificables que promouen un millor rendiment físic (com fer exercici) i que redueixen el risc cardiovascular (dieta adequada, etc), poden ajudar a prolongar la salut cerebral i prevenir el declivi cognitiu”, afirma Espanya.

Per part seva, la investigadora Vanessa Alviárez presenta un poster de la validació d’una prova de memòria (Face name association task) en la població espanyola i Catherine Pachón la validació preliminar de l’aplicació per a la valoració cognitiva Cognitest.

Els resultats preliminars mostren que la “Guttmann Cognitest”® app té bones propietats psicomètriques i és adequada per a avaluar funcions cognitives en mostres grans.

La Conferència Internacional de l’Associació d’Alzheimer (AAIC) és la conferència internacional més gran i influent sobre la ciència de la demència i reuneix cada any a investigadors i metges de tot el món per a exposar els últims estudis i avanços sobre les demències.

Enllaç al web del congrés:

Pósters presentats:

  • Regular physical activity is associated with greater cortical inhibition in middle-aged adults: findings from Barcelona Brain Health Initiative.
  • Modifiable factors, cardiorespiratory fitness and cardiovascular risk are associated with cognitive and structural brain health in midlife: Results from the BBHI
  • Validation and normative data of the Spanish version of the Face-Name Association Exam, findings from the Barcelona Brain Health Initiative
  • Guttmann Cognitest”®, Preliminary validation of an app to test cognitive performance”