El “prejudici optimista”, un obstacle per a la contenció de la pandèmia

21/01/21

El “biaix d’optimisme” o “prejudici d’optimisme” es defineix com la percepció errònia d’una persona en considerar que té menys possibilitats d’experimentar una situació adversa de les que té realment o de les que tenen les persones del seu voltant. Investigadors del BBHI han publicat un editorial a la revista Annals of Neurology en què alerten que aquest biaix és poc realista i pot influir negativament en el compliment de les mesures de prevenció de la Covid-19. Afegeixen que aquest fet pot veure’s accentuat amb l’inici de les vacunacions. 

...

Llegeix més...

Les dades del BBHI demostren que el sentiment de solitud de la població va disminuir durant l’inici del confinament

11/01/21

Un estudi del BBHI demostra que, de forma paradoxal, el nombre de persones que se sentien socialment excloses a Espanya es va reduir en els 10 dies posteriors a l’inici del confinament del mes de març, i que aquesta reducció es va produir fins i tot en el grup de persones que vivien soles. Els experts atribueixen aquest canvi a les mostres de solidaritat col·lectiva i a les moltes activitats virtuals engegades per tal de mantenir el contacte amb l’exterior durant la pandèmia. Els resultats, publicats a la revista BJPsych Open, es poden aplicar a futurs programes de prevenció de la solitud que contemplin mesures més enllà d’ampliar la xarxa de contactes física de cada individu.

...

Llegeix més...

El BBHI assoleix la fita de 1.000 voluntaris que han fet les proves mèdiques de l’estudi

30/12/20

El projecte Barcelona Brain Health Initiative ha assolit al desembre del 2020 la fita de realitzar valoracions biomèdiques presencials a 1.000 voluntaris i voluntàries amb l’objectiu d’avaluar la seva salut cerebral“Caracteritzar 1.000 persones ens proporciona una cohort única, molt rica, de la qual podrem derivar unes dades molt importants que ens permetran entendre com és possible mantenir la salut mental i del cervell al llarg de la vida”, assegura l’Investigador Principal del projecte, David Bartrés. 

...

Llegeix més...

La IV Trobada de Voluntaris del BBHI comparteix els principals resultats de l’any

24/12/20

“El futur no és nomes la rehabilitació, sinó intentar que la gent no tingui pèrdues funcionals. Que allò que prevalgui siguin els hàbits de bona salut cerebral”. Amb aquestes paraules, el Director gerent de l’Institut Guttmann, Josep Maria Ramírez, va donar el tret de sortida a la IV Trobada de Voluntaris del Barcelona Brain Health Initiative, que es va celebrar virtualment el 16 de desembre del 2020 i a la qual van assistir 200 persones.

...

Llegeix més...

Registra’t a la IV Trobada de voluntaris i voluntàries del BBHI

14/12/20

El proper dimecres, 16 de desembre de 2020, tindrà lloc la IV Trobada anual de voluntaris i voluntàries del Barcelona Brain Health Initiative, que aquest any es farà en format virtual a causa de la pandèmia de la Covid-19.

...

Llegeix més...

Nou qüestionari disponible sobre la Covid-19

06/10/20

Ens trobem en una nova fase d’aquesta pandèmia i és important captar de nou la situació dels nostres voluntaris i evolució relativa a diferents aspectes.

...

Llegeix més...

Com el COVID-19 pot danyar el cervell

22/09/20

Algunes persones que s’emmalalteixen amb el coronavirus desenvolupen símptomes neurològics. Els científics estan lluitant per entendre per què.

...

Llegeix més...

Les millores en l’estil de vida poden reduir el deteriorament cognitiu

16/09/20

Els resultats d’un nou estudi suggereixen que els canvis en l’estil de vida poden ajudar a millorar la cognició en els adults majors que experimenten un deteriorament cognitiu que precedeix a la demència.

...

Llegeix més...

El BBHI col·labora amb un projecte per a investigar les bases cerebrals del manteniment de la cognició

14/09/20

El BBHI col·laborarà amb un projecte pilot que vol comprendre millor les bases cerebrals dels conceptes de reserva cognitiva i manteniment cerebral en l’envelliment. Aquest projecte es presentarà en el workshop Reserve & Resilience, que se celebra de manera virtual els dies 14 i 15 de setembre.

...

Llegeix més...

Xerrada sobre alimentació i salut cerebral

08/09/20

El nostre investigador principal David Bartrés-Faz i Anna Bach, vocal d’alimentació del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Barcelona conversen sobre com l’alimentació i l’activitat física tenen incidència en la salut cerebral i l’envelliment actiu en aquest diàleg impulsat per Àgora Sanitària i Nestlé Health Science.

...

Llegeix més...