David Bartrés-Faz, nou president del grup ‘Reserva, Resiliència i Factors Protectors’ de l’Associació Internacional d’Alzheimer

23/09/21

El Dr. David Bartrés Faz, Investigador Principal del BBHI, ha estat nomenat nou president del grup d’interès professional ‘Reserva, Resiliència i Factors Protectors’ de l’Associació Internacional d’Alzheimer (Alzheimer’s Association International Society to Advance Alzheimer’s Research and Treatment – ISTAART). El nomenament, que tindrà una durada de dos anys, es va anunciar en la reunió executiva anual del grup, celebrada el passat 20 de setembre.

Aquest grup de l’ISTAART inclou més de 800 professionals d’arreu del món que treballen per investigar i promoure el coneixement dels factors ambientals i mecanismes biològics que permeten mantenir el funcionament cerebral en l’edat avançada i que són protectors en la malaltia d’Alzheimer.

A mitjans del 2021, el Barcelona Brain Health Initiative va iniciar una col·laboració científica amb el Professor Henrik Zetterberg de la Universitat de Göteborg, a Suècia, expert de referència internacional en l’estudi i caracterització de nous biomarcadors de la malaltia d’Alzheimer. L’equip del Dr. Zetterberg està analitzant les mostres de sang recollides en el BBHI per identificar marcadors que, combinats amb la informació recollida sobre proves cognitives, estils de vida i informació de neuroimatge, contribueixin a entendre millor les diferències individuals en salut cerebral en edats avançades.

...

Llegeix més...

L’estimulació transcranial per corrent directa podria ser beneficiosa per a la memòria en persones amb declivi cognitiu subjectiu

29/07/21

Un estudi en el marc del BBHI demostra que aquest procediment no invasiu és més efectiu en persones amb una estructura i funció cerebral més preservada | Els resultats obren la porta a intervencions futures per millorar la capacitat cognitiva de forma preventiva en persones sanes o amb afectació lleu

...

Llegeix més...

Prevenir la demència més enllà del cervell

14/06/21

El director científic del Guttmann Barcelona Institut de Salut Cerebral i de l’estudi BBHI, Álvaro Pascual-Leone, subratlla la necessitat de tenir en compte factors com l’estil de vida o les comorbiditats del pacient a l’hora d’optimitzar el tractament i reduir el risc de desenvolupar deteriorament cognitiu

...

Llegeix més...

El BBHI obté un projecte per estudiar els mecanismes biològics i psicològics que determinen que algunes persones siguin més resilients davant situacions adverses

04/06/21

L’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca de la Generalitat de Catalunya ha concedit un projecte d’un any i mig per recopilar noves dades mèdiques, de salut mental i hàbits de vida en 2.600 persones de les quals s’ha fet seguiment durant la pandèmia de la Covid-19

...

Llegeix més...

El “prejudici optimista”, un obstacle per a la contenció de la pandèmia

21/01/21

El “biaix d’optimisme” o “prejudici d’optimisme” es defineix com la percepció errònia d’una persona en considerar que té menys possibilitats d’experimentar una situació adversa de les que té realment o de les que tenen les persones del seu voltant. Investigadors del BBHI han publicat un editorial a la revista Annals of Neurology en què alerten que aquest biaix és poc realista i pot influir negativament en el compliment de les mesures de prevenció de la Covid-19. Afegeixen que aquest fet pot veure’s accentuat amb l’inici de les vacunacions. 

...

Llegeix més...

Les dades del BBHI demostren que el sentiment de solitud de la població va disminuir durant l’inici del confinament

11/01/21

Un estudi del BBHI demostra que, de forma paradoxal, el nombre de persones que se sentien socialment excloses a Espanya es va reduir en els 10 dies posteriors a l’inici del confinament del mes de març, i que aquesta reducció es va produir fins i tot en el grup de persones que vivien soles. Els experts atribueixen aquest canvi a les mostres de solidaritat col·lectiva i a les moltes activitats virtuals engegades per tal de mantenir el contacte amb l’exterior durant la pandèmia. Els resultats, publicats a la revista BJPsych Open, es poden aplicar a futurs programes de prevenció de la solitud que contemplin mesures més enllà d’ampliar la xarxa de contactes física de cada individu.

...

Llegeix més...

El BBHI assoleix la fita de 1.000 voluntaris que han fet les proves mèdiques de l’estudi

30/12/20

El projecte Barcelona Brain Health Initiative ha assolit al desembre del 2020 la fita de realitzar valoracions biomèdiques presencials a 1.000 voluntaris i voluntàries amb l’objectiu d’avaluar la seva salut cerebral“Caracteritzar 1.000 persones ens proporciona una cohort única, molt rica, de la qual podrem derivar unes dades molt importants que ens permetran entendre com és possible mantenir la salut mental i del cervell al llarg de la vida”, assegura l’Investigador Principal del projecte, David Bartrés. 

...

Llegeix més...

La IV Trobada de Voluntaris del BBHI comparteix els principals resultats de l’any

24/12/20

“El futur no és nomes la rehabilitació, sinó intentar que la gent no tingui pèrdues funcionals. Que allò que prevalgui siguin els hàbits de bona salut cerebral”. Amb aquestes paraules, el Director gerent de l’Institut Guttmann, Josep Maria Ramírez, va donar el tret de sortida a la IV Trobada de Voluntaris del Barcelona Brain Health Initiative, que es va celebrar virtualment el 16 de desembre del 2020 i a la qual van assistir 200 persones.

...

Llegeix més...

Registra’t a la IV Trobada de voluntaris i voluntàries del BBHI

14/12/20

El proper dimecres, 16 de desembre de 2020, tindrà lloc la IV Trobada anual de voluntaris i voluntàries del Barcelona Brain Health Initiative, que aquest any es farà en format virtual a causa de la pandèmia de la Covid-19.

...

Llegeix més...

Nou qüestionari disponible sobre la Covid-19

06/10/20

Ens trobem en una nova fase d’aquesta pandèmia i és important captar de nou la situació dels nostres voluntaris i evolució relativa a diferents aspectes.

...

Llegeix més...